Συνεκμετάλλευση προτείνει ο Μ. Ακιντζί

Συνεκμετάλλευση προτείνει ο Μ. Ακιντζί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω κατηγοριών κατά της Ε.Ε. και προτάσεων των Τουρκοκυπρίων για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, προαναγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση η Αγκυρα. Παράλληλα, με αφορμή και τη χθεσινή επέτειο των τριών χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη γειτονική χώρα έγιναν εκδηλώσεις μνήμης για την αντοχή της τουρκικής δημοκρατίας. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν ήδη από προχθές αναφέρθηκε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας που, όπως είπε, προέκυψε όχι «εναντίον ενός μικρού κράτους όπως η Ελλάδα, αλλά με τη νίκη μας κατά των μεγάλων δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας». Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η Αγκυρα αναμένει να δει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά, ενώ επισήμανε ότι τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας επιχειρούν στη Μεσόγειο. «Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν με την Ελλάδα. Σε επίπεδο συνομιλιών χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απευθύνει και πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Τουρκία.

Παράλληλα, η Αγκυρα σε συντονισμό με το ψευδοκράτος προχωρούν στην περαιτέρω άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία. Ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κοινοποίησε στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη επιστολή εννέα σημείων που έστειλε στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με την οποία προτείνει, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, για τον διαμοιρασμό των κερδών και τις υφιστάμενες αδειοδοτήσεις. Στην ίδια επιστολή περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, πρόταση για δημιουργία κοινού ταμείου υδρογονανθράκων. Σχεδόν παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης κίνησης του κ. Ακιντζί, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi ανέφερε ότι σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης Ακιντζί για συνεκμετάλλευση, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχεδιαζόμενα ευρωπαϊκά μέτρα. «Η Ε.Ε. βρίσκεται σε λάθος δρόμο. Η στάση της έχει κοστίσει την αξιοπιστία της ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους», είπε ο κ. Οζουγκέργκιν, ο οποίος πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας». Την ίδια στιγμή το Βερολίνο ζητεί από την Αγκυρα να απόσχει από παράνομες γεωτρήσεις. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα τις τουρκικές ανακοινώσεις, για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας. Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει μια κλιμάκωση και να απόσχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις», είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινε Μπρόιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή