Οι ΗΠΑ ζυγίζουν τις επιλογές τους για τους S-400

Οι ΗΠΑ ζυγίζουν τις επιλογές τους για τους S-400

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εν αναμονή της αντίδρασης του Λευκού Οίκου στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές στην Αγκυρα ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα σταθεί εμπόδιο στις κυρώσεις αυτές. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι S-400 θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη τον Απρίλιο του 2020, ενώ εξακολουθεί να αντιπροτείνει στις ΗΠΑ το «καρότο» της αγοράς του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot.

«Ο νόμος υπαγορεύει την επιβολή κυρώσεων και έχω την πεποίθηση ότι θα τηρήσουμε τον νόμο, ο πρόεδρος Τραμπ θα τηρήσει τον νόμο» δήλωσε ο Πομπέο στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το αργά το βράδυ της Κυριακής. Με 48ωρη καθυστέρηση, ο Πομπέο επιχείρησε να διαλύσει την ασάφεια που προκύπτει από την έλλειψη αντίδρασης του Λευκού Οίκου και από τον αμήχανο χειρισμό του Πενταγώνου.

Λίγες ώρες μετά την προσγείωση των πρώτων ρωσικών μεταγωγικών στην αεροπορική βάση Μουρντέντ της Αγκυρας, την Παρασκευή, το Πεντάγωνο προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου, την οποία εν συνεχεία ακύρωσε. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ εξέφρασε τηλεφωνικά τη δυσαρέσκειά του στον Τούρκο ομόλογό του, αλλά αποφεύχθηκαν οι δημόσιες ανακοινώσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση ζυγίζει τη στάση της, την ώρα που το Κογκρέσο ακονίζει τα ξίφη του πολέμου των κυρώσεων. Με κοινές δηλώσεις τους, οι επικεφαλής των επιτροπών άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει σκληρές κυρώσεις, κατηγορώντας τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «απέρριψε πλήθος προσπαθειών των ΗΠΑ για διατήρηση της στρατηγικής σχέσης». Το Κογκρέσο έχει την πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση του νόμου CAATSA, ενώ υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στους κόλπους που ζητούν να μην υπάρξει καμία παρέκκλιση ώστε να μην ενισχυθεί η ρωσική αμυντική βιομηχανία. Η σκληρή στάση του Κογκρέσου τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι άλλες χώρες, όπως η Ινδία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τα βήματα της Τουρκίας, εξετάζοντας την προμήθεια S-400.

Παρ’ όλα αυτά, ο Βλαντιμίρ Φίτιν, διευθυντής του Κέντρου για την Εγγύς και Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιβάλουν ιδιαίτερα σκληρές κυρώσεις «επειδή ενδιαφέρονται η Τουρκία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ ως εταίρος-κλειδί στη νότια πτέρυγα της συμμαχίας. Κάποιες κυρώσεις ενδεχομένως να επιβληθούν, αλλά δεν θα είναι τόσο σκληρές» υποστήριξε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να «ποντάρει» στις καλές σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και στην καταπραϋντική δράση του υπό διαπραγμάτευση συμβολαίου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων για την προμήθεια Patriot από την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θέλει να προβεί στην αγορά αυτή και αποκάλεσε τη συζήτηση περί κυρώσεων «κουτσομπολιό». «Τώρα που συζητάμε αμοιβαίο όγκο εμπορικών συναλλαγών 75 δισ., 100 δισ. δολαρίων, θα ασχολούμαστε με κουτσομπολιά; Είμαστε στρατηγικοί εταίροι, ας λειτουργήσουμε ως τέτοιοι», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή