ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λευκωσία-Συμβούλιο Αρχηγών: Μη αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί

Λευκωσία-Συμβούλιο Αρχηγών: Μη αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί

Με κοινό ανακοινωθέν μέσω του οποίου απορρίπτεται ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων και εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος όπως αποστείλει μέσω επιστολής λεπτομερώς τους λόγους που απορρίπτεται σε Ακιντζί και Γκουτέρες ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών.

Το κοινό ανακοινωθέν

Με το πέρας της συνεδρίας ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης αρχηγών. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Τ/κ ηγέτη, ωστόσο οι αρχηγοί των κομμάτων έδωσαν εξουσιοδότηση στον πρόεδρο να αποστείλει επιστολή στον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών όπου θα εξηγεί ενδελεχώς τους λόγους απόρριψης της εν λόγω πρότασης.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Πάλμα

Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».

Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακιντζί».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακιντζί».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».