Ανανέωση και διεύρυνση

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο άρωμα διεύρυνσης, αλλά και ανανέωσης έχουν οι πρώτοι 28 γενικοί και ειδικοί γραμματείς –πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα– που ανακοίνωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πρόσωπα που έχουν κάνει «σκιώδη» δουλειά και συνεργάζονται εδώ και πολύ καιρό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το στενό επιτελείο του. Πολλά από τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν χθες δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την ενεργό πολιτική και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κριτήριο για την επιλογή τους ήταν οι εξειδικευμένες γνώσεις και η πείρα τους στον τομέα ευθύνης που αναλαμβάνουν και όχι η κομματική προέλευση. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση τοποθετεί γενικούς και ειδικούς γραμματείς στα υπουργεία μέσα σε δέκα μόλις μέρες από τις εκλογές, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων ονομάτων. Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός θα μειωθεί από 93 επί προηγούμενης κυβέρνησης σε 59.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει η επιλογή των προσώπων που θα πλαισιώσουν το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι άγνωστα σε πολλούς – οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν γνώση, αλλά και εμπειρία σε συζητήσεις με τους θεσμούς. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος (γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής), ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ήταν εκ των βασικών συνεργατών του Χρήστου Σταϊκούρα όταν ήταν αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, προερχόμενος από την Τράπεζα της Ελλάδος με ειδίκευση στα μακροοικονομικά, συνεργαζόταν με το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη –όπως και ο κ. Τριαντόπουλος– εδώ και καιρό, ενώ η Αθηνά Καλύβα (γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας) είναι πρόσωπο που προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση με τεχνοκρατικό προφίλ, καθώς εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Παραμένει στη θέση του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, όπως και (στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, καθώς η κυβέρνηση, έλεγαν αρμόδιες πηγές, θα αξιοποιήσει πρόσωπα που έχουν θετικό απολογισμό έργου (και στα ονόματα που μένει να ανακοινωθούν). Τοποθέτηση-έκπληξη ήταν αυτή του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Από τη 12μελή ομάδα συμβούλων του κ. Μητσοτάκη προέρχονται ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Λεωνίδας Χριστόπουλος, συνεργάτης του πρωθυπουργού από την εποχή που βρισκόταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα κράτους-δημόσιας διοίκησης και στη Ν.Δ. Στο υπουργείο Ενέργειας, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τοποθετείται η Αλεξάνδρα Σδούκου. Η κ. Σδούκου ήταν διευθύντρια του γραφείου του Γιάννη Μανιάτη στο ΥΠΕΚΑ και είχε αναλάβει χρέη συμβούλου του κ. Μητσοτάκη στα θέματα ενέργειας. Στο υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης, γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και Καταναλωτή τοποθετείται ο προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος έχει να επιδείξει θετικό έργο κατά τη θητεία του ως διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.

Τα ονόματα που ανακοίνωσε το Μαξίμου

ΥΠΟΙΚ: Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής: Χρήστος Τριαντόπουλος, Ειδ. Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: Φώτης Κουρμούσης, Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής: Θάνος Πετραλιάς, Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας: Αθηνά Καλύβα. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ: Δημήτρης Σκάλκος, Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων (EKT-ΕΤΠΑ-Τ.Σ.): Νίκη Δανδόλου, Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ: Νίκος Μαντζούφας, Γ.Γ. Βιομηχανίας: Πελοπίδας Καλλίρης, Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή: Πάνος Σταμπουλίδης, Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας: Θανάσης Κυριαζής. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου: Πάτροκλος Γεωργιάδης, Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής: Μάνος Λογοθέτης, Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης: Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: Σοφία Νικολάου, Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Νίκος Χαρδαλιάς, Αναπληρωτής Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Γιώργος Μάριος Καραγιάννης. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γ.Γ. Αθλητισμού: Γιώργος Μαυρωτάς. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας: Γ.Γ. Αντώνης Οικονόμου. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γ.Γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλεξάνδρα Σδούκου. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών: Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων: Αντώνης Τζωρτζακάκης. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Γ.Γ. Υποδομών: Γιώργος Καραγιάννης, Γ.Γ. Μεταφορών: Νίκος Σταθόπουλος. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Στρατάκος, Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων: Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή