ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αρχή Κράτους – Εκκλησίας

Νέα αρχή Κράτους – Εκκλησίας

Νέα σελίδα στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας άνοιξε χθες, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι δεν υφίσταται θέμα αναθεώρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, ούτε του προοιμίου, ούτε δήλωσης περί ουδετερόθρησκου. Επίσης συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της επιτροπής διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας (είχε συσταθεί επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου) με στόχο τη διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφισταμένων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας του περασμένου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν επίσης χθες στην «Κ» ότι υπήρξε διαβεβαίωση για έγκριση των πιστώσεων των διορισμών κληρικών εντός του 2019, και για αύξηση τους αριθμού τους, με στόχο να ενισχυθούν οι μητροπόλεις σε περιοχές όπως η Ηπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Η σχετική ανακοίνωση μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για «νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, η οποία θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης». Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, μετά το θερμό καλωσόρισμα στον κ. Ιερώνυμο, του ανέφερε: «Προσβλέπω σε μια πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 – στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήλθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι». 

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και τον χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη».

Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της νέας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως με τον Αρχιεπίσκοπο, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.