ΣΥΡΙΖΑ: Απολογισμός με ψήγματα αυτοκριτικής

ΣΥΡΙΖΑ: Απολογισμός με ψήγματα αυτοκριτικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – διεξήχθη στις 13 Ιουλίου– όπου γίνεται συνολική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Από τις 10 συνολικά σελίδες, αισθητή είναι η μικρή έκταση που δίνεται στην αυτοκριτική, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της αποτίμησης καταναλώνεται, κυρίως, για την αποδόμηση των πολιτικών αντιπάλων, ενώ αποτυπώνεται και το πλάνο για την επόμενη μέρα και τους στόχους της νέας εποχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λάθη που έγιναν, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «υπήρξαν πολλοί τομείς και πεδία του κράτους και της οικονομίας που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε», επιρρίπτοντας τις αιτίες αφενός στην «αντικειμενική συνθήκη της κρίσης» και αφετέρου «σε δικές μας αδυναμίες».

Η νίκη της Ν.Δ., που χαρακτηρίζεται «σαφής» αλλά «εύθραυστη», εκτιμάται πως ήταν αποτέλεσμα της «κυβερνητικής φθοράς» αλλά και των απαντήσεων που έδωσε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση «σε πραγματικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά και σε εύλογες λαϊκές προσδοκίες», αλλά με «σαφή νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. μέσα από αυτόν τον συνδυασμό «αναβαπτίστηκε» παρά «τις τεράστιες ευθύνες της, τόσο για τη χρεοκοπία της χώρας όσο και για τη διαχείριση της κρίσης». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί παράλληλα την Πειραιώς για «αναπαραγωγή ενός λόγου ταυτόχρονα αυταρχικού, υπερσυντηρητικού και εθνικιστικού» που κατάφερε τελικά «να επανασυσπειρώσει παραδοσιακά ακροατήρια της ελληνικής Δεξιάς».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η οπτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, καθώς γειτνιάζουν πολιτικά, από τα δεξιά και τα αριστερά αντίστοιχα. Η Κουμουνδούρου επιτίθεται στο Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας το πως «δεν παρακολουθεί την πανευρωπαϊκή αυτοκριτικού χαρακτήρα συζήτηση της Σοσιαλδημοκρατίας αλλά αντιθέτως αναζητεί μια αδύνατη ιστορική δικαίωση για τις επιλογές του την περίοδο 2010 – 2014». Αποδέχεται, ωστόσο, πως πράγματι «αποδείχθηκε ανθεκτικό στην πολιτική πόλωση», αποδίδοντας αυτή την αντοχή στο δίκτυο που είχε φτιάξει από την πολυετή παραμονή του στην εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προβλέπει την αποψίλωση του ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας ως κατακλείδα πως «η εσωτερική του κρίση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα», με στελέχη του να αναζητούν «διέξοδο στον δημοκρατικό, αριστερό προοδευτικό πόλο του πολιτικού συστήματος».

Τέλος, όσον αφορά το ΜέΡΑ25, είναι σαφής η προσπάθεια αποδόμησής του, καθώς γίνεται λόγος για ένα κόμμα που απευθύνεται «κυρίως σε απογοητευμένους από τη συμφωνία του 2015 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». Στην αποτίμηση γίνεται αναφορά και προσωπικά στον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος «αντιλαμβάνεται την ελληνική κοινωνία ως ένα ενιαίο και αδιαίρετο όλο, πράγμα που τον οδηγεί, πολλές φορές, σε απολίτικες και ανιστορικές τοποθετήσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν απορρίπτει τις κινηματικές διαδικασίες, καθώς σημειώνεται πως για να πετύχει τον σκοπό του θα πρέπει να ασκήσει «ταυτόχρονα κοινοβουλευτική αλλά και κινηματική αντιπολίτευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή