Επίσκεψη με θετικό πρόσημο στις συναντήσεις Δένδια με Πομπέο, Μπόλτον

Επίσκεψη με θετικό πρόσημο στις συναντήσεις Δένδια με Πομπέο, Μπόλτον

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άριστη φάση που διανύουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις επαφές που είχε το προηγούμενο διήμερο στην Ουάσιγκτον. Η ατμόσφαιρα ήταν θετική αλλά και η κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις ήταν απόλυτη, ιδιαιτέρως στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Δένδιας αφενός στον ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αφετέρου στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Μπόλτον μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, η συζήτησή τους αφορούσε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και «τη διαρκή ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα». Από το επιτελείο του κ. Δένδια σημείωναν την εξαιρετικά θετική ατμόσφαιρα, αλλά και τον συμβολισμό που είχε η απόφαση για έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, τη στιγμή που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και στον Λευκό Οίκο.

Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας των ΗΠΑ Αλεξ Αζάρ αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στην υπουργική διάσκεψη για την προώθηση της Διαθρησκευτικής Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος επισήμανε ότι η Τουρκία «παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του δικού της λαού, δημιουργεί προβλήματα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και διεξάγει παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και συνεχίζει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τελικά κάνει το πιο αδιανόητο πράγμα με την αγορά αλλά και την παραλαβή των S-400» και όπως είπε «δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα από ό,τι πρεσβεύει το ΝΑΤΟ».

Στην Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Πομπέο θα αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Δένδιας, ώστε να βρίσκεται στον επόμενο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Αν και αρχικά προγραμματιζόταν ο δεύτερος στρατηγικός διάλογος να πραγματοποιηθεί στα τέλη του έτους στην Αθήνα, υπάρχει πλέον η αισιοδοξία ότι αυτός θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τον Οκτώβριο, καθώς εκτιμάται πως θα πρέπει να δρομολογηθούν τάχιστα αρκετά από όσα αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Χθες, ο κ. Δένδιας επισήμανε (Bloomberg) ότι: «Η αντίληψη της Τουρκίας ως ενός νταή στη Μεσόγειο δεν βοηθάει. Δεν δημιουργεί κέρδος για την Τουρκία, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή» καθώς επίσης, «δυσκολίες στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας ότι πρόκειται για πρόβλημα το οποίο δεν βοηθάει στη δημιουργία ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης στην περιοχή.

«Δεν μας αρέσει η συμφωνία»

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Παναγιωτόπουλου στο εξωτερικό με το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας και γίνεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή και τις εκδηλώσεις μνήμης. Χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν αρέσει στη Ν.Δ., μιλώντας σαφώς για διαστρέβλωση των δηλώσεών του. «Eξηγούμαι, λοιπόν, για να μην παρεξηγούμαι: Χθες στο συνέδριο του Economist, μπροστά σε διεθνές ακροατήριο, είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ηταν σαφής ο αποδέκτης… ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στη συγκεκριμένη περίσταση. Είναι μια νομική θεώρηση και δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει. Προφανώς δεν αρέσει στη Ν.Δ. Προφανώς δεν αρέσει στην κυβέρνηση. Ολα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή