Πρόεδρος της Βουλής με ψήφους-ρεκόρ

Πρόεδρος της Βουλής με ψήφους-ρεκόρ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία από τη μεταπολίτευση, 283 ψήφους επί συνόλου 298 ψηφισάντων βουλευτών, κατεγράφη χθες κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του κ. Κων. Τασούλα ως νέου προέδρου της Βουλής, με τον ίδιο να ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχυ όσον αφορά τον κεντρικό στόχο της θητείας του: συγκεκριμένα, μίλησε για την αναβάθμιση της συμβολικής αξίας του Κοινοβουλίου, «που ιδιαιτέρως τα τελευταία δέκα χρόνια υπέστη τρομερά πλήγματα».

Πέραν της υποστηρίξεως του κόμματός του, ο κ. Τασούλας συνάντησε τη θετική ψήφο όλων των κομμάτων της νέας Βουλής, με εξαίρεση το ΚΚΕ, του οποίου οι βουλευτές παγίως ψηφίζουν «παρών» σε τέτοιες διαδικασίες. Οι δύο εκ των 300 που δεν ψήφισαν χθες ήταν ο κ. Ν. Δένδιας, καθώς εξαιτίας της απουσίας του στο εξωτερικό σε κυβερνητική αποστολή δεν είχε προλάβει να «ορκιστεί» ως βουλευτής, και η απούσα χθες κυρία Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ25).

«Καλούμαστε να συμβάλουμε ώστε στα μάτια και στη συνείδηση των πολιτών η Βουλή να ανατρέψει την εικόνα απαξίωσής της, φιλοδοξώντας να γίνει ο κοινοβουλευτικός πυλώνας της ανόρθωσης της χώρας. Να αποποιηθούμε την εμπαθή και τυφλή και την προφανώς αβάσιμη μετατροπή κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε γκιλοτίνες διαβολής ή δικονομικής εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων», τόνισε μεταξύ άλλων ο προταθείς από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και με ιστορική πλειοψηφία εκλεγείς νέος πρόεδρος της Βουλής.

Στη συνέχεια, διεξήχθη η εκλογή αντιπροέδρων, που θα συναποτελούν το προεδρείο της εθνικής αντιπροσωπείας. Στις θέσεις των τριών πρώτων αντιπροέδρων, που προέρχονται βάσει του Κανονισμού από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, εξελέγησαν οι Νικ. Κακλαμάνης, Χαρ. Αθανασίου και Αθ. Μπούρας, με τον πρώτο εξ αυτών να καταγράφει νέο ρεκόρ αποδοχής, καθώς συγκέντρωσε 290 ψήφους και μόλις πέντε «λευκά».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη αντιπρόεδρος ο κ. Δημ. Βίτσας, από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο κ. Γ. Λαμπρούλης, από την Ελληνική Λύση ο κ. Απ. Αβδελάς (είχε τη μικρότερη αποδοχή, με μόνο 180 θετικές ψήφους) και από το ΜέΡΑ25 η κυρία Σοφία Σακοράφα.

Νέος γ.γ. της Βουλής θα αναλάβει ο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Γ. Μυλωνάκης και ειδικός γραμματέας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιστημονικής Εποπτείας της Βουλής Β. Μπαγιώκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή