Ο «δύσκολος» ρόλος του ΚΙΝΑΛ

Ο «δύσκολος» ρόλος του ΚΙΝΑΛ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επομένη των εκλογών δημιούργησε αυτόματα ένα βασικό ερώτημα για το ΚΙΝΑΛ: πώς θα μεταφραστεί στην πράξη η «καθαρή» τρίτη θέση που κατέλαβε απέναντι στο ενισχυμένο δίπολο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ; Δύο εβδομάδες μετά –και με τις τελευταίες δέκα ημέρες, μέσω των συνεδριάσεων των εκτελεστικών οργάνων να δίνουν σαφές δείγμα γραφής– θα μπορούσαν να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Κρίνοντας από τις τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά, η ηγεσία αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ ως μια δύναμη που θα ασκεί «υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να συνομιλεί τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως η ίδια έχει τονίσει. Στάση η οποία φαίνεται πως δεν παρεκκλίνει από την προεκλογική της ρητορική, στην οποία επιχείρησε να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ τής κριτικής προς τα δεξιά και τα αριστερά και του αφηγήματος περί «εθνικής συνεννόησης».

Το ζήτημα που τίθεται, με τα παραπάνω δεδομένα, είναι το αν η στρατηγική αυτή θα αποδώσει, προσδίδοντας στο ΚΙΝΑΛ μελλοντικά έναν πιο ισχυρό ρόλο. Τα βασικά «εμπόδια» που καλείται να ξεπεράσει η ηγεσία είναι δύο:

Αφενός, ότι αυτή ακριβώς η προεκλογική ρητορική αποτέλεσε το επίκεντρο της εσωκομματικής κριτικής για το αποτέλεσμα των εκλογών, μιας και εκτιμήθηκε ότι εξέπεμψε ένα ασαφές στίγμα, που οδήγησε στην ενίσχυση Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η κ. Γεννηματά να έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν σκοπεύει να «βάλει νερό στο κρασί της» εντός των τειχών της παράταξης, ωστόσο η παραπάνω άποψη έχει αρκετά ισχυρούς εκφραστές και δεν θα είναι εύκολο να αγνοηθεί στο μέλλον.

Αφετέρου, η πίεση που θα ασκείται από Ν.Δ. και –κυρίως– ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κόμματος σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, όπως για παράδειγμα ο εκλογικός νόμος. Ειδικά όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε συναίνεση του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση θα μεταφράζεται από την Κουμουνδούρου ως «ταύτιση» της Χαρ. Τρικούπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που θα δυσχεράνει την προσπάθεια της κ. Γεννηματά για «προσέλκυση απογοητευμένων προοδευτικών ψηφοφόρων».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή