Ο «γιος του Αβέρωφ» πρόεδρος της Βουλής

Ο «γιος του Αβέρωφ» πρόεδρος της Βουλής

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο του 1984 ο 25χρονος Κώστας Τασούλας είχε ρόλο πρωταγωνιστικό στις εσωκομματικές εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ ήταν ίσως ο πρώτος που έμαθε το σχέδιο του Ηπειρώτη πολιτικού να αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και να υποστηρίξει για τη διαδοχή του τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, στις 8 Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. θα υποστηρίξει τον Κώστα Τασούλα για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Στις 18 Ιουλίου ο Ηπειρώτης πολιτικός υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ και εξελέγη με 283 ψήφους, αριθμός ρεκόρ στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Την προηγούμενη ημέρα είχε κλείσει τα 60. Με την ομιλία του, αμέσως μετά την εκλογή του, κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ο Τασούλας έχει ικανότητες στη ρητορική και αίσθηση της Ιστορίας, την οποία μελετά, όπως μελετά ποίηση και λογοτεχνία. Οσοι έχουν παρασυρθεί από το βρετανικό χιούμορ του, που ρέει χωρίς καμιά διάθεση αυτολογοκρισίας και έχουν συμπεράνει ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα δύσκολα και τα σοβαρά, έχουν πέσει έξω. Το χιούμορ για το οποίο είναι πασίγνωστος στη Βουλή και στον κοινωνικό κύκλο του, πέρα από φάρμακο κατά της πλήξης που συχνά προκαλεί η πολιτική, είναι μέσο αντιπερισπασμού. Με το χιούμορ αποκρύπτει ότι ξέρει περισσότερα από όσα παραδέχεται πως γνωρίζει.

Ο «γιος του Αβέρωφ» πρόεδρος της Βουλής-1

Από το 1980 ανέλαβε χρέη ιδιαίτερου γραμματέα του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 17 Ιουλίου 1959, γιος του Αναστάσιου Τασούλα και της Βασιλικής Μάντζου. Ο πατέρας του ήταν φιλόλογος και η μητέρα του νοικοκυρά. Παρά το γεγονός ότι μεγάλωσε με ηπειρώτικα παραμύθια και άρχισε να μπουσουλάει μπροστά σε μια πατρική βιβλιοθήκη φορτωμένη με λογοτεχνικό και φιλοσοφικό πλούτο, όταν μπήκε στην εφηβεία αγάπησε το ποδόσφαιρο, που ανθούσε στην Ελλάδα της εποχής του Γουέμπλεϊ. Με τη χαρακτηριστική του παρρησία δήλωνε σε όλους ότι ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Ο πατέρας του, που διετέλεσε νομάρχης τη δεκαετία του ’60, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στη Βοιωτία και στην Καρδίτσα, σύντομα επενέβη. Είχαν καλή σχέση και τα λόγια του έπιασαν τόπο. Επεισε τον έφηβο ποδοσφαιριστή υιό του να στραφεί στη Νομική.

Ο παππούς τού Τασούλα από την πλευρά της μητέρας του, ο Κώστας Μάντζος, ήταν εργολάβος στην Ηπειρο και κομματάρχης του Αβέρωφ από την πρώτη ημέρα που πολιτεύθηκε, το 1946. Ηταν εκείνος που έχτισε από την αρχή το αρχοντικό του βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο την περίοδο 1952-1955. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αναστάσιος Τασούλας είχε ήδη αναλάβει διευθυντής της Φοιτητικής Εστίας Τοσίτσα, στην Κάτω Κηφισιά, που ήταν και παραμένει ένα πρότυπο σχολείο και οικοτροφείο. Η οικογένεια μετακόμισε στην προβλεπόμενη οικία του διευθυντή εντός του σχολείου. Το 1977, ο 18χρονος Τασούλας εισήχθη στην Νομική Αθηνών και από το 1980 ανέλαβε χρέη ιδιαίτερου γραμματέα του Ευάγγελου Αβέρωφ. Η πρώτη του δουλειά ήταν η επιμέλεια ενός φυλλαδίου με τίτλο «Αλλαγή Ναι, ΠΑΣΟΚ Οχι». Το 1980 ο Αβέρωφ ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο Τασούλας έχει μέχρι σήμερα στο πορτοφόλι του την πρώτη του ταυτότητα εισόδου στο Πεντάγωνο. «Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε», έγραψε η Τατιάνα Αβέρωφ σε μια πρόσφατη έκδοση της Βουλής των Ελλήνων μιας ομιλίας του Τασούλα για τον Αβέρωφ από το 1993. «Ο γιος στον οποίο θα μετέδιδε τις αξίες και τις βαθύτερες σκέψεις του, τα μυστικά της πολιτικής, τις επιτυχίες, αλλά και τις αγωνίες και απογοητεύσεις του. Ο γιος που θα στεκόταν δίπλα του ως μαθητής, ως φίλος, ως συνεργάτης και τελικά –όπως συμβαίνει στον κύκλο της ζωής– ως ο ενήλικας που θα γινόταν ο γονιός του γονιού του και θα τον συντρόφευε στον θάνατό του».

Υφυπουργός Αμυνας

Το 2008, ο Τασούλας έγινε υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή. Μέχρι σήμερα διατηρεί με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου, πολιτική και στρατιωτική, σχέση εμπιστοσύνης. Οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεννοούνται με τις αντιπολιτεύσεις για την άμυνα. Κάποιες ευαίσθητες υποθέσεις που η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να γνωρίζει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έφταναν στην Πειραιώς μέσω του Τασούλα.

Ο «γιος του Αβέρωφ» πρόεδρος της Βουλής-2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίρει τον Κώστα Τασούλα για την εκλογή του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Στην πολιτική εισήλθε το 1994, όταν εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς με 64%. Στη Βουλή εξελέγη το 2000 και από τότε επανεκλέγεται διαρκώς, πρώτος βουλευτής Ιωαννίνων. Με τον Κώστα Καραμανλή έχει καλή σχέση, αλλά δεν ανήκε στον στενό κύκλο. Με τον Αντώνη Σαμαρά, που ήταν προστατευόμενος του Αβέρωφ, είναι «αδέλφια», όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός. Επί Σαμαρά διετέλεσε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Το 2012 κάλυψε τον «αδελφό» του αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποχώρηση της ομάδας Καμμένου, που παρουσιάστηκε στον Τύπο ότι «έγινε αιφνιδιαστικά». Στην πραγματικότητα είχε οργανώσει εγκαίρως συναντήσεις των «αντιμνημονιακών» με την ηγεσία, που δεν απέδωσαν, γιατί ο Καμμένος ήθελε ούτως ή άλλως να ιδρύσει δικό του κόμμα. Η σχέση του με τον Μητσοτάκη έγινε στέρεα σχετικά πρόσφατα χάρη στην εις βάθος δουλειά του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, πρότεινε τον Φεβρουάριο του 2019 να ψηφιστεί ότι η επόμενη Βουλή θα έχει την εξουσία να αναθεωρήσει το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Τασούλας διέκρινε την ευκαιρία. Εισηγήθηκε στον Μητσοτάκη να υπερψηφίσει η Ν.Δ. την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, η πρόταση υπερψηφίστηκε από 221 βουλευτές και το άρθρο 32 «άνοιξε» προς αναθεώρηση. Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές και μπορεί τώρα να θεσμοθετήσει ότι η εκλογή Προέδρου θα απαιτεί μόνον 151 βουλευτές. Ετσι, διασφαλίστηκε μια απρόσκοπτη τετραετία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πότε καταρρέουν τα αρχοντικά…

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθοπούλου, έχει δύο παιδιά που είναι φοιτητές και δηλώνει με υπερηφάνεια… ντεμοντέ. Οι φίλοι του τον πιέζουν να αγοράσει επιτέλους smartphone και να εγκαταλείψει το… αρχαίο κινητό του. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, στον Δημήτρη Τσάτσο και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αλλά όχι στον Ευάγγελο Αβέρωφ. Προφανώς θα αφιερώσει ολόκληρη την τετραετία στον Αβέρωφ, αλλά και στον Οσκαρ Ουάιλντ και στον Καβάφη, του οποίου τα ποιήματα έχει αποστηθίσει. Προ μηνών περιόδευε σε ένα χωριό της Ηπείρου και έδειξε σε όσους τον συνόδευαν αρχοντικά που καταρρέουν. «Ξέρετε γιατί καταρρέουν; Γιατί οι κληρονόμοι διαφωνούν. Γι’ αυτό εμείς οι πολιτικοί δεν πρέπει να διαφωνούμε στα αυτονόητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή