Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός έχει «κρυφή ατζέντα»

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρωθυπουργός έχει «κρυφή ατζέντα»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής φάνηκε να αναδεικνύει χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το πεδίο επί του οποίου από τις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου θα εξαπολύει μετωπικές επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ σε δεύτερο πλάνο θέτει σειρά άλλων ζητημάτων, όπως είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε γενικώς ήπιους τόνους, αλλά εμφανώς περισσότερο αιχμηρούς συγκριτικώς με την πρωτολογία του το περασμένο Σάββατο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ευρύτερα η νέα κυβέρνηση έχει ένα είδος «κρυφής ατζέντας» με αντιλαϊκό περιεχόμενο, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει –όπως τονίζει– να αναδείξει το προσεχές διάστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις. Και γιατί διαφωνούμε επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν. Για όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του.

Αρχικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε το ειλικρινές της εικόνας πολιτικής ορθότητας και ευγένειας που διακρίνει τις εμφανίσεις των κυβερνητικών στελεχών: «Μου κάνει εντύπωση η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας», είπε, ενώ παράλληλα, αμφισβητώντας και την πρωθυπουργική ρήση περί νίκης επί του λαϊκισμού και της Ακροδεξιάς, υποστήριξε ότι λαϊκιστικά και ακροδεξιά στοιχεία χαρακτηρίζουν την πολιτική Μητσοτάκη και Ν.Δ.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε εκ νέου στο να παρουσιάσει σειρά επιλογών της απελθούσης κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι αυτές διακρίνονταν από φιλολαϊκά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τα διάφορα επιδόματα που δόθηκαν ή και για κατευθύνσεις σχεδιασμών που –όπως είπε– είχαν χαρακτήρα ελαφρύνσεων στα λαϊκά εισοδήματα. Υπό το πρίσμα αυτό κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσουν αν θα συνεχίσουν αυτές τις πολιτικές.

«Εδώ θα είμαστε όλοι το φθινόπωρο. Εκτός από τον προϋπολογισμό του 2020, θα καταθέσετε και το Μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2022. Θα υπάρχει η μόνιμη παροχή του δώρου Πάσχα; Θα υπάρχει το αφορολόγητο; Θα υπάρχει η μη εφαρμογή της μείωσης των προσωπικών διαφορών στις συ-ντάξεις; Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020; Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;» είπε μεταξύ άλλων.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ θα είχατε 152 έδρες. Αν θέλετε συνεννόηση, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή