Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μάθημα διαπραγμάτευσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μάθημα διαπραγμάτευσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις. Η Ν.Δ. συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη, το δίδυμο της καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015, δεν δέχεται». Ηταν η απάντηση που έδωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα τον εγκάλεσε για λαϊκισμό. Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε διαχωριστική γραμμή με όσους «αναμασούν ιδεολογικές αντιπαραθέσεις περασμένων αιώνων», υπογραμμίζοντας ότι το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου είναι η δημιουργία νέου πλούτου, η ισχυρή ανάπτυξη και «το χειροπιαστό αποτέλεσμα».

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μάλιστα σύσταση στον κ. Τσίπρα να… μπει στη μηχανή του χρόνου «και να προσγειωθεί στο σήμερα». «Εγιναν εκλογές και τις χάσατε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού που τοποθετήθηκε με την ψήφο της στις 7 Ιουλίου». «Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει», σημείωσε. Σκληρή ήταν η κριτική του πρωθυπουργού στην απελθούσα κυβέρνηση και για την κατάσταση στη ΔΕΗ: «Δεν ξέρω εταιρείες που χάνουν το 80% της κεφαλαιοποίησής τους αν πηγαίνουν λαμπρά», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που προειδοποιούσε για την αδυναμία του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ότι φέρει «τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης» και τους κάλεσε να κάνουν αυτοκριτική για τα «χάλια» της ΔΕΗ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει την επιχείρηση και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας, χωρίς να αυξήσει τα τιμολόγια για τους καταναλωτές, ενώ προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ: «Προσέξτε γιατί πίσω από την καταστροφή κρύβονται πολλές ευθύνες, δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο». Ο πρωθυπουργός νωρίτερα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμφθηκε στις 7 Ιουλίου έχει φτάσει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν τη Ν.Δ., και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «σταθερότητα στο εσωτερικό και αξιοπιστία στο εξωτερικό».

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι σκοπεύει να κάνει χρήση της «ώρας του πρωθυπουργού», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα τρία νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου: Πρώτο το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη, ενώ το «μίνι φορολογικό», το οποίο περιλαμβάνει τις άμεσες διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά και τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Το τρίτο νομοθέτημα που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση μέχρι τις 10 Αυγούστου είναι το πλέγμα ρυθμίσεων που αφορά την αποκατάσταση της ομαλής διοίκησης των δήμων και την κατάργηση του ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή