ΣΥΡΙΖΑ: Αντίδραση στα σχέδια για άσυλο και ΔΕΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίδραση στα σχέδια για άσυλο και ΔΕΗ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθέσεις της κυβέρνησης να αποσυναρμολογήσει ορισμένα από τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο, εντοπίζουν στην Κουμουνδούρου. Εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι προκλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, δεν έδωσε καθησυχαστικές απαντήσεις. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ασαφές αν θα συνεχιστούν ορισμένα μέτρα και παραπέμπουν, συγκεκριμένα, στη 13η σύνταξη και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα χαμηλά εισοδήματα και την κλιμακωτή μείωση για τα μεγαλύτερα. Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται με θετικό τρόπο την επέκταση των προβλέψεων για τις 120 δόσεις, τονίζοντας ότι βασίζεται σε αυτό που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει. Κατά τα λοιπά, στην αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάζονται για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες, για την αυτοδιοίκηση, την παιδεία (άσυλο στα πανεπιστήμια) και τη φορολογία.

Σε αυτή τη λογική της «κρυφής ατζέντας» κινήθηκε ήδη από προχθές ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και, όπως φαίνεται, στην Κουμουνδούρου θα κινηθούν σε υψηλούς τόνους σε ζητήματα συμβολισμού όπως το πανεπιστημιακό άσυλο και, αργότερα, η ενέργεια και δη η ΔΕΗ. Ηδη, η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική για ό,τι περιγράφεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ως «απόφαση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ και την υπαγωγή του Σώματος στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας». Η ανακοίνωση εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επιθεωρητών Εργασίας και τον Σύλλογο Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας. Από την Κουμουνδούρου δεσμεύθηκαν να καταθέσουν νομοθετική πρόταση «για την ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» και την ανάδειξη του θέματος σε επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου. Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι «θα ελέγχουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης και θα αντιπαρατεθούν αποφασιστικά στην υποβάθμιση του ΣΕΠΕ».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, πάντως, ότι θα κάνουν μεν αντιπολίτευση, θα αναδεικνύουν δε τις θετικές πτυχές των κυβερνητικών αποφάσεων. «Οπου μπορούν να υπάρξουν θετικά στοιχεία, γιατί όχι να είμαστε δίπλα, όπου υπάρξουν διαφορετικά στοιχεία –και φαίνεται να είναι πολλά– εκεί θα είμαστε απέναντι, αντιπαραθετικά και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία», είπε (ρ/σ ΑΠΕ) χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν ποντάρουμε ούτε στην κατάρρευση της κυβέρνησης ούτε στην καταστροφή της χώρας, θέλουμε η χώρα να πορεύεται με σταθερότητα», ωστόσο επισήμανε ότι «αυτοί οι οποίοι μπορούν 15 ημέρες μετά την εκλογική τους επιτυχία να προχωρούν σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο, τον οποίο αυτοί νομίζουν, είναι αυτοί που 8 μήνες πριν έλεγαν πως μπαίνουμε σ’ ένα τέταρτο μνημόνιο, ένα μνημόνιο για πάντα και οι φίλοι τους τεχνοκράτες έλεγαν ότι με τα μέτρα που πήραμε εμείς τον Μάιο του 2019 είναι πολύ πιθανό να πάμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή