Στην Ολομέλεια η απόφαση για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη

Στην Ολομέλεια η απόφαση για άρση ασυλίας του Π. Πολάκη

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «απαίτηση» του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία, αλλά να ενεργοποιηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών – τις οποίες ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε στο παρελθόν, προκειμένου να διερευνηθούν οι σε βάρος του καταγγελίες μετά από μηνύσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι.Στουρνάρα και του πρώην προέδρου των εργαζομένων ΚΕΕΛΠΝΟ Στ. Πουλή, δεν κρίθηκε σήμερα από την επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποδεκτή και έτι η εισήγηση προς την Ολομέλεια –με πλειοψηφία 8 – 2 είναι να αρθεί η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό που απαιτώ είναι όχι να αρθεί η ασυλία μου σε μία επιτροπή που δεν είναι δημόσια, αλλά να μαζέψουν 30 υπογραφές από βουλευτές διαφόρων πτερύγων της Βουλής και να γίνει η διαδικασία με Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής» είπε ο κ. Πολάκης. Υπενθυμίζεται ότι η έγκληση του κ. Στουρνάρα αφορά την καταγραφή συνομιλίας των δύο ανδρών από τον κ. Πολάκη, ενώ η μήνυση του κ. Πουλή είναι για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η υπό τον κ. Χαρ. Αθανασίου Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε το πρωί για να εξετάσει το θέμα αυτό, και όπως έγινε γνωστό, οκτώ από τα έντεκα μέλη ψήφισαν υπέρ της εισηγήσεως για άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος φέρεται να αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ της επιχειρηματολογίας του κ. Πολάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να καταψήφισαν, με τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος να κάνει λόγο για διαδικασία ανακύκλωσης της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει αποπροσανατολισμός από μείζονα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι οι οκτώ που έδωσαν θετική ψήφο είναι οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Τώρα πλέον, το θέμα θα παραπεμφθεί σε αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας προς τελική ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει το λόγο ο κ. Πολάκης, γεγονός το οποίο θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους στο νέο πολιτικό σκηνικό. Δεδομένων των συχετισμών, πάντως, η εθνική αντιπροσωπεία θεωρείται πως θα ψηφίσει υπέρ της άρσεως της βουλευτικής ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού.

Η πρώτη ένταση

Η αποχώρηση Τζανακόπουλου από τη συνεδρίαση έγινε και με το αιτιολογικό πως δεν τηρήθηκε η εκ του Κανονισμού πρόνοια για τριήμερης διάρκειας προθεσμία από την ημέρα της πρόσκλησης στον ενδιαφερόμενο βουλευτή και τη σύγκληση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση επιδόθηκε χθες στον κ. Πολάκη. Η πλειοψηφία αντέτεινε το επιχείρημα πως τυχόν καθυστέρηση θα σήμαινε κίνδυνο παραγραφής.

Με αφορμή το σχετικό θόρυβο, ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε:

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να "προστατεύσει" κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά».

Από την πλευρά του ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Ο πολιτικός πολιτισμός της ΝΔ είναι ο πολιτισμός της αυθαιρεσίας και της εκτροπής. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ παραβίασαν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Μετέτρεψαν ζητήματα που αφορούν την πολιτική αντιπαράθεση και σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα του κ. Πολάκη σε ζητήματα προσωπικά».

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε επίσης λόγο για «πολιτική δειλία της ΝΔ», για διαδικασία που «προσβάλλει το Κοινοβούλιο» και πρόσθεσε: «Η συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής».

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΚΚΕ, ο κ. Γ.Λαμπρούλης στη συνεδρίαση της Επιτροπής, είπε:

«Το γεγονός ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο. Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στα πλαίσια μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού. Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στο ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή