ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016

Σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016

Δεν αφορούν στην κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι.

«Η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», φέρεται να δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, ωστόσο όπως διευκρινίστηκε τόσο από την Κομισιόν όσο και μέσω διπλωματικών επαφών της Αθήνας, αναφερόταν στη συμφωνία επανεισδοχής του 2014, η οποία έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ανενεργός.

«Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας του 2014, επαναλαμβάνοντας την πρακτική που ακολουθεί προκειμένου να ασκήσει πίεση για την παροχή καθεστώτος ελεύθερης βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Διευκρίνισε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 που αφορά στις επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία παραμένει σε ισχύ. «Η Ελλάδα έχει πρόθεση να εφαρμόσει πλήρως την κοινή δήλωση», ξεκαθάρισε και γι’ αυτό η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι επιτροπές εξέτασης των προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.

Ο κ. Κουμουτσάκος ωστόσο τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση των ροών στα νησιά από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Περίπου 3.000 άτομα έφτασαν σε Σάμο, Λέσβο και Χίο τον τελευταίο μήνα. Οσον αφορά την επιστροφή 19 Πακιστανών χθες στο Ισλαμαμπάντ, δεν πρόκειται για ενέργεια που σχετίζεται με τις συμφωνίες με την Τουρκία.