Μητσοτάκης: «Να υπηρετούμε τον λαό»

Μητσοτάκης: «Να υπηρετούμε τον λαό»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χθεσινή ημέρα της 45ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου. Ηταν μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού, καθώς ανήμερα τη συγκεκριμένη επέτειο είθισται οι «ελίτ» να παρευρίσκονται στην καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επιδίωξε να εκπέμψει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και ότι το κράτος πρέπει να φροντίζει τους αδύναμους και να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία τους.

Αντίστοιχα ήταν και τα μηνύματα που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο νεανικό κοινό, καθώς δέχθηκε 15 μαθητές από τα λύκεια της χώρας. «Αυτό το οποίο πρέπει να θυμόμαστε και να θυμάμαι και εγώ κάθε μέρα που μπαίνω σε αυτό το γραφείο είναι ότι είμαι προσωρινός ένοικος. Είμαι εδώ, σε αυτό το γραφείο, να υπηρετώ τον ελληνικό λαό για όσο καιρό το επιλέξουν οι Ελληνες πολίτες. Και αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, ξενάγησε τους μαθητές στην αίθουσα όπου θα συνεδριάζει στο εξής το υπουργικό συμβούλιο, ενώ παρακολούθησε μαζί τους μια σύντομη αναδρομή στους σταθμούς της ελληνικής Δημοκρατίας από την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου. Υπογράμμισε δε, με έμφαση, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν πάντα «τη συναίσθηση της προσωρινότητας αλλά ταυτόχρονα και της σημασίας του χρόνου» και επέμεινε ότι κάθε μέρα που περνά πρέπει να αξιοποιείται «για να μπορούμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην έννοια της λογοδοσίας, τονίζοντας ότι μέρος αυτής σε μια δημοκρατία είναι να εκλέγεσαι «έχοντας θέσει υπόψη των πολιτών ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο στη συνέχεια οφείλεις να εφαρμόσεις». Στη συζήτηση που ακολούθησε και εστιάστηκε και στον ρόλο του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το κράτος πρέπει πάντα να φροντίζει τους πιο αδύναμους και να έχει ως βασική και μη διαπραγματεύσιμη υποχρέωση την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών». Συζήτηση έγινε ακόμη για το brain drain, τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά και εκπαιδευτικά θέματα με αιχμή τα κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας κρίνεται «από το αν μπορεί τελικά να μεριμνά γι’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ή διαφορετικές ανάγκες». Και τονίζοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια και ό,τι καλό γίνεται, πρέπει να συνεχίζεται», ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η προηγούμενη και αφορά την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπουργικό την Παρασκευή

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συσκέψεις που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες το υπουργικό συμβούλιο, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο του δεύτερου υπουργικού της κυβέρνησης αναμένεται να είναι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 9 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο υπουργικό είχε παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Στο τρίτο στη σειρά νομοσχέδιο της κυβέρνησης – το δεύτερο είναι το «μίνι φορολογικό» που θα κατατεθεί την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος– περιλαμβάνονται η κατάργηση του ασύλου, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και οι διατάξεις για την κυβερνησιμότητα στους δήμους, ώστε να μην παραλύσει η λειτουργία τους από την απλή αναλογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή