Στόχος, η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

Στόχος, η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση της πολυνομίας και της κακονομίας αποτελούν βασικούς πυλώνες του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης, το οποίο, με αντικείμενο το επιτελικό κράτος, κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Εκ των κεντρικών διατάξεων του σχεδίου νόμου είναι η σχετική με την καθιέρωση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο – επιλογή που, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πιστοποιεί την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τη διοίκηση. «Η επιλογή του υπηρεσιακού γ.γ. θα γίνεται αποκλειστικά με διαδικασίες ΑΣΕΠ, χωρίς καμία εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας. Θα προέρχεται από τα στελέχη του δημόσιου τομέα και θα διαχειρίζεται όλες τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου, ενώ θα έχει και τον συντονισμό των δημόσιων πολιτικών. Υποψήφιος δημόσιος υπάλληλος θα απαγορεύεται να έχει αποσπαστεί σε κόμμα ή να έχει διατελέσει κομματικός γενικός γραμματέας πέντε χρόνια πριν από την αίτηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης ότι διατηρούνται οι γενικοί διευθυντές που τοποθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα της Ειδικές Γραμματείες ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ και Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σημειώνεται ότι «επίσης στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης και της εμπιστοσύνης στους δημόσιους υπαλλήλους, καταργείται η θέση του γενικού γραμματέα και τις αρμοδιότητες αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής».

Οσον αφορά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, υπογραμμίζεται πως με τις πρόνοιες του σχεδίου νόμου, στο μέλλον «όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται όχι από τον υπουργό ή τον γενικό γραμματέα αλλά από τον αρμόδιο γενικό διευθυντή, ώστε πλέον να απαιτούνται πολύ λιγότερες υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι σχετικοί με την κακονομία και την πολυνομία σχεδιασμοί. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα σε δύο επίπεδα: «Αμεσα με ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, και για τη μελλοντική νομοθεσία, με την εισαγωγή ενός πλέγματος κανόνων καλής νομοθέτησης, που θα ελέγχουν τη μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη παραγωγή νόμων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στόχος όλων των ρυθμίσεων, υπογραμμίζεται, είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και η βελτίωση της επαφής τους με το κράτος, έτσι ώστε «όλοι οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία».

Τέλος, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων γενικών γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ αλλάζει και ολόκληρο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας: το υπουργικό συμβούλιο, όπως υπογραμμίζεται, δεν θα είναι πλέον ένα συλλογικό όργανο που θα νομιμοποιεί ειλημμένες αποφάσεις, αλλά θα συνέρχεται τακτικά και θα παράγει ένα συνεκτικό επιχειρησιακό κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θα υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία. Η δε πορεία του κυβερνητικού έργου «θα παρακολουθείται από κεντρική δομή της Προεδρίας της Κυβέρνησης, μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα “Μαζί”, ώστε αφενός να καταπολεμούνται τα προβλήματα που προκαλούν οι πολλαπλές συναρμοδιότητες και αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα και ριζικά οι καθυστερήσεις στις κυβερνητικές δράσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή