Σταυρόλεξο η στάση ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό

Σταυρόλεξο η στάση ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις μετεκλογικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει η θερινή παραγωγή νομοσχεδίων από την κυβέρνηση, καθώς, επίσης και η υπόθεση της πιθανής άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τις τελευταίες ημέρες διακρίνεται μια νέα, παράλληλη ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την «απαξίωση» της ΔΕΗ προκειμένου να μεταπωληθεί σε ιδιώτες.

Παρ’ όλα αυτά, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεξάγεται μια έντονη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα νέα νομοθετήματα, ιδιαίτερα εκείνα που προβλέπουν φοροελαφρύνσεις, δεδομένου ότι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως πρόκειται για κινήσεις οι οποίες βασίζονται σε αποφάσεις που ήδη είχε λάβει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης να ψηφιστεί επί της αρχής και να καταψηφιστούν τα άρθρα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση για οικειοποίηση πολιτικών οι οποίες είχαν ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Μάιο. Ως παράδειγμα αναφέρουν τη διασφάλιση ότι 155.000 παιδιά θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς με τη χορήγηση vouchers από την κυβέρνηση, κάτι που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Για πρωτογενή πλεονάσματα

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αμφιβάλλουμε για το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαθέτει κάποιο σχέδιο για το πώς πραγματικά θα επιτευχθεί αυτή η μείωση των πλεονασμάτων, την οποία έχει υποσχεθεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και πέτυχε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αφορούσε ακριβώς τη δυνατότητα, από το 2020 ήδη, να υπάρξει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% του ΑΕΠ», ανέφερε (Alpha 98,9), ενδεικτικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε «εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία συζητάμε. Ενας πολύ συγκεκριμένος μηχανισμός που αφορούσε την τοποθέτηση ενός ποσού περίπου 5,5 δισ. ευρώ σε ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση από τη μεριά των θεσμών σχετικά με την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Αντί λοιπόν να αξιοποιήσει αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο η κυβέρνηση της Ν.Δ., βλέπουμε ότι, ουσιαστικά, παραπέμπει το θέμα της διαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στις ελληνικές καλένδες».

Ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε, επίσης, «καταστροφική για τη ΔΕΗ» την «εκποίηση των βασικών περιουσιακών της στοιχείων που είναι τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ», τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή