Παράθυρο σε συναινέσεις από ΚΙΝΑΛ

Παράθυρο σε συναινέσεις από ΚΙΝΑΛ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία για αλλαγές, αλλά και τα μέτωπα πολιτικής αντιπαράθεσης ή και σύγκρουσης με την κυβέρνηση, προσδιορίζονται στις συζητήσεις αυτής της περιόδου στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ή και μέσω των πρώτων δηλώσεων ηγετικών στελεχών του. Από αυτές, παράλληλα, καθίσταται εμφανής η διάθεση του ΚΙΝΑΛ να επιχειρήσει να αποκρούσει κάθε αντιπολιτευτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας κεντρικές επιλογές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έως και πρόσφατα βρισκόταν στα κυβερνητικά έδρανα.

«Δεν θα διστάζουμε να υπερψηφίσουμε ό,τι είναι αναγκαίο για τη χώρα και τον λαό –όπως πράξαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση– και θα συμβάλουμε στην εθνική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, για την αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα δίκαιο εκλογικό νόμο, για τη συνταγματική αναθεώρηση» τονίζεται συγκεκριμένα.

Από την ομιλία της κ. Φώφης Γεννηματά ή και τις τοποθετήσεις βουλευτών του κόμματος στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και από τις πρώτες μετεκλογικές τοποθετήσεις των στελεχών, προκύπτει ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση η οικονομική πολιτική θα είναι ένα από τα κύρια μέτωπα στα οποία θα ξεδιπλωθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο λόγος αυτός θα έχει δύο άξονες: αφενός θα καταγγέλλει όσες επιλογές της κυβέρνησης κρίνονται αρνητικές, και αφετέρου θα παρουσιάζονται εναλλακτικές προτάσεις. «Στόχος μας είναι να εκφράζουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, τη φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της γυναίκας, των νέων ανθρώπων», λέγεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Ο αντίλογός μας θα είναι προγραμματικός, μέσω της προβολής και διεκδίκησης των δικών μας επεξεργασμένων εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία».

Οσον αφορά ένα από τα ζητήματα που ήδη έχουν βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της νέας περιόδου, εκείνο το οποίο σχετίζεται με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει πρότασή του για επαναφορά του άρθρου 3 του νόμου 4009/2011 που προέβλεπε: «Στα ΑΕΙ κατοχυρώνονται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία».

Οι τόνοι ανεβαίνουν, εν τω μεταξύ, αναφορικά με το Ασφαλιστικό. Με αφορμή όσα λέγονται από πλευράς της κυβερνώσας πλειοψηφίας για το συγκεκριμένο θέμα, στο ΚΙΝΑΛ κάνουν λόγο για «σχεδιασμό που οδηγεί σε  περαιτέρω αποδυνάμωση τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετά την υποβάθμιση που επέφερε ο απαράδεκτος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου».

Την ίδια στιγμή, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα για το ζήτημα της ένταξης παιδιών και βρεφών στις δομές κοινωνικής φροντίδας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Βασ. Κεγκέρογλου, αφού υπενθύμισε ότι «το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” είναι έργο ΠΑΣΟΚ», σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών ας αφήσουν τα επικοινωνιακά σκετσάκια και να διασφαλίσουν: Πρώτον, ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών, βρεφικών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Δεύτερον, την εργασία όλων των έως τώρα εργαζομένων σε παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς. Τρίτον, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν λαμβάνουν άδεια (λόγω 11μηνων συμβάσεων) και οι περισσότεροι συνεχίζουν να είναι σε ομηρία κοντά στα 10 χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή