«Πρεμιέρα» με επιτελικό κράτος

«Πρεμιέρα» με επιτελικό κράτος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο μοντέλο διοίκησης της χώρας» και την επισήμανση ότι οι σημερινές κυβερνητικές προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων έχουν ως υποδείγματα επιτυχημένα συστήματα που έχουν εφαρμοστεί σε προηγμένες χώρες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υπεραμύνθηκε στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», έχοντας μια αντιπολίτευση απέναντί του, η οποία ευθύς εξαρχής έδειξε τις επιθετικές της διαθέσεις, αμφισβητώντας τόσο διαδικασίες όσο και επιλογές που έκανε η νέα κυβέρνηση.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, με την οποία –παράλληλα με τη συζήτηση, σε άλλη αίθουσα, για το κατεπείγον φορολογικό νομοσχέδιο– εγκαινιάστηκε η νέα νομοθετική περίοδος, δύο ήταν εκείνα τα στοιχεία που ξεχώρισαν, πέραν δηλαδή της καταγραφής των προθέσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης να μην κάνει «εύκολη τη ζωή» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτον, η καταγραφή της πολιτικής βούλησης της νέας πλειοψηφίας ακόμα και να αποσύρει ή να αλλάξει τις κατ’ αρχάς προτάσεις της, αν διαπιστωθεί από τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης πως υπάρχουν καλύτερες αντιπροτάσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης ήταν περισσότερο από σαφής ως προς αυτό, αιφνιδιάζοντας μάλλον τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να σημειώσουν ότι η σχετική υπουργική δέσμευση θα διαπιστωθεί στην πράξη άμεσα. Στα αξιοσημείωτα είναι πως για πιθανές αναγκαίες βελτιώσεις μίλησε και η βουλευτής της συμπολίτευσης Μαριέττα Γιαννάκου. Δεύτερον, η επικράτηση ενός κλίματος πολιτικής αντιπαλότητας μεν, πλην όμως χωρίς εκείνα τα στοιχεία οξύτητας που διαμόρφωναν τοξικό περιβάλλον εντός του Κοινοβουλίου. Καταγράφονται οι διαφορετικές πολιτικές θέσεις, ο διάλογος ενίοτε είναι έντονος, αλλά απουσιάζουν οι εκτός ελέγχου στιγμές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια στιγμή τέτοιας «έντασης», όταν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, σε υψηλούς τόνους επιχειρούσε να φέρει τον κ. Γεραπετρίτη σε δύσκολη θέση, λέγοντάς του ότι δεν θα έχει εύκολα «ξεμπερδέματα» μετά την εφαρμογή του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αφού η διοίκηση θα μπλεχτεί ανάμεσα σε χάος συναρμοδιοτήτων, προκαλώντας τον να βάλουν στοίχημα για το θέμα αυτό, ο υπουργός Επικρατείας, χαμογελώντας, αποφόρτισε την ένταση: «Αν και δεν μου αρέσει να βάζω στοιχήματα, θα αποδεχθώ αυτή την πρόκληση, αλλά για ένα γεύμα, διότι θα ήταν διασκεδαστικό ένα γεύμα μαζί σας, κ. Πολάκη», ακούστηκε να λέει.

Η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι στο όνομα της δημιουργίας ενός επιτελικού κράτους, διαμορφώνουν ένα πελατειακό, κομματικό και πρωθυπουργοκεντρικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό έθεσαν και ζήτημα αύξησης του αριθμού των μετακλητών, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ο υπουργός Επικρατείας ήταν τότε που είπε πως όσον αφορά την κρατική δομή ως «πρότυπα» αξιοποιήθηκαν συστήματα που εφαρμόζονται με επιτυχία σε Αγγλία, Γερμανία και Αυστραλία, ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των μετακλητών μειώνεται, παρά τις περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Κατόπιν αυτού, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρ. Σπίρτζης είπε πως πιο σημαντικό από τον αριθμό των μετακλητών είναι το πόσο είναι, από τις αμοιβές τους, το κόστος για την οικονομία. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με κλήση εξωκοινοβουλευτικών φορέων και για τα άρθρα του νομοσχεδίου, με προοπτική την επόμενη εβδομάδα να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή