ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδεται η επιβολή βρετανικών δασμών σε ελληνικά προϊόντα σε περίπτωση άτακτου Brexit

Διαψεύδεται η επιβολή βρετανικών δασμών σε ελληνικά προϊόντα σε περίπτωση άτακτου Brexit

H ελληνική κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έγκαιρη ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την αντιμετώπιση του Brexit, ακόμη και χωρίς συμφωνία, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την εθιμοτυπική συνάντηση με την πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ. Στο ίδιο πνεύμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προσβλέπει να δοθούν εγκαίρως από τη βρετανική κυβέρνηση λύσεις σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας, όπως είναι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ελληνικών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανάγκη να συγκρατηθούν τα δίδακτρα για τους Έλληνες φοιτητές στα σημερινά επίπεδα, καθώς και να εξασφαλισθεί η ακώλυτη λειτουργία των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή δασμών σε ελληνικά προϊόντα, όπως π.χ. η φέτα, σε περίπτωση άτακτου Brexit. Επί του θέματος, η Βρετανίδα πρέσβης, όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, διέψευσε κατηγορηματικά σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, περί επιβολής δασμών στην ελληνική φέτα από το ΗΒ, μετά την έξοδό του από την ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα ρυθμισθεί σε ενιαία βάση για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμα ότι κοινός στόχος Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει να είναι η διατήρηση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ασχέτως της πορείας εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας όσο και σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, μετανάστευσης, ναυτιλίας και πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γίνεται γνωστό, συζητήθηκε η σκοπιμότητα υπογραφής σχετικών διμερών Μνημονίων Συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, ναυτιλίας και πολιτισμού. Επιπλέον, υπογραμμίσθηκε η ανάγκη σύναψης νέας διμερούς Μορφωτικής Συμφωνίας, η οποία θα καλύπτει όλα τα ζητήματα που τυχόν ανακύψουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της εδώ βρετανικής πρεσβείας για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, στο πλαίσιο του Brexit. Συμφώνησαν μάλιστα, όπως γίνεται γνωστό από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, να μην αυξηθούν τα νοσήλια για τους Έλληνες ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία.