«Ταυτότητα» της κυβέρνησης το φορολογικό

«Ταυτότητα» της κυβέρνησης το φορολογικό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικό στίγμα των πρώτων κινήσεων της κυβέρνησης με αιχμή και τροχιοδεικτική βολή –όπως τη χαρακτήρισε– μιας άλλης οικονομικής αντίληψης, το φορολογικό νομοσχέδιο, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι η «ταυτότητα» της αντίληψης της νέας κυβέρνησης, ιμάντας της οποίας, όπως είπε, είναι «η παραγωγική μεσαία τάξη» και πολιτικό της πρόσημο η πρόοδος. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εκμεταλλευόμενοι την «τελευταία ευκαιρία», καθώς προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον εξίσου γενναιόδωρες ρυθμίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς της «αμηχανία», καθώς, όπως σημείωσε, «με παλιά εργαλεία σκέψης δυσκολεύεται να συλλάβει τον τρόπο λειτουργίας μας». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το τεχνοκρατικό πρόσημο της κυβέρνησής του, ψέγοντας την αντιπολίτευση ότι «χαρακτηρίζει απλοϊκά τεχνοκράτη αυτόν που επιδιώκει το αποτέλεσμα και ψάχνει το πολιτικό μας στίγμα σε κομματικούς χάρτες που δεν υπάρχουν πια», και ότι η κριτική που ασκεί είναι «σπασμωδική», καθώς, όπως είπε, «άλλοτε κατηγορεί την κυβέρνηση για συντήρηση και άλλοτε για μοντέρνο βολονταρισμό».

Η απάντηση, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, είναι «η αυτοδύναμη Ελλάδα, με ισχυρή ανάπτυξη», σύνθημα που όρισε ως συμπύκνωση πολιτικής οπτικής της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «αντικαθιστά τη μικροκομματική πρακτική με τη σύγχρονη εφαρμοσμένη πολιτική και υπερβαίνει τα γνώριμα κομματικά σύνορα».

Εμμένοντας στην αποτελεσματικότητα και στην εμπιστοσύνη ως «κλειδιά» της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και στάθηκε στο «πλέγμα εμπιστοσύνης» με το οποίο περιβάλλεται η χώρα από τις αγορές και την κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το επιχείρημά του ότι εφόσον οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση, «γιατί να μη μας εμπιστεύονται οι εταίροι» και πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις «υπηρετούν τους πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, «υποσχέθηκε λιγότερα και πράττει περισσότερα και γρηγορότερα». Αναφερόμενος δε στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε περίπου σαν ταυτότητα της νέας κυβέρνησης. Αυτό διότι, όπως είπε, υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., αλλά και ανταποκρίνεται στην ίδια δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία «και μάλιστα νωρίτερα απ’ όσο προβλεπόταν», ενώ ευνοεί «ταυτόχρονα», μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της ρύθμισης των 120 δόσεων, «εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις». Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ – «είναι μια δυνατή απάντηση σε όσους υπόσχονταν ότι θα τον καταργήσουν, αλλά τελικά τον αύξησαν» – ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το κοινωνικό πρόσημο των διατάξεων, αφού τόνισε ότι αφορούν όλους τους φορολογουμένους και κυρίως τους πιο αδύναμους. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης» και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» και η δημιουργία νέου πλούτου , στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι οι Ελληνες.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η συνεδρίαση αναμένεται να επικυρώσει και τυπικά την εκλογή του Γιώργου Στεργίου –την πρόταση του κ. Μητσοτάκη– στην θέση του νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. (αντικαθιστώντας τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη που υπουργοποιήθηκε). Σημειώνεται ότι καθήκοντα αναπληρωτή γραμματέα αναλαμβάνει ο Στέλιος Κονταδάκης, ο οποίος ορίστηκε προ ημερών διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή