Ευρεία πλειοψηφία για τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

Ευρεία πλειοψηφία για τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως εύκολη αποδείχθηκε για τη νέα κυβέρνηση η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του πρώτου νομοθετήματος της θητείας της: το σχέδιο νόμου με θετικά φορολογικά μέτρα ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία (μόνο το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» και το ΜέΡΑ 25 έδωσε αρνητική ψήφο), ενώ η συζήτηση που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε από γενικώς χαμηλούς πολιτικούς τόνους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και πως, αν οι τόνοι ανέβηκαν κάποιες φορές, αυτό συνέβη σε φραστικές αντιπαραθέσεις που είχαν ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γ. Βαρουφάκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτο, αναφορικά με το ποιος φέρει ευθύνη για το αποτέλεσμα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Πέραν του κ. Βαρουφάκη και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι θα μιλούσε στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός, δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν επίσης τον λόγο. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης της κ. Φώφης Γεννηματά είναι και η πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Μητσοτάκη για ανοιχτό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει της διαπραγμάτευσης που σχεδιάζεται με τους εταίρους για το ύψος των πλεονασμάτων. «Είναι μείζον θέμα το με ποιους όρους και προϋποθέσεις, με ποιες δεσμεύσεις για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει τον στόχο. Σας απευθύνω ευθέως την πρόκληση να ανοίξετε τα χαρτιά σας, να προχωρήσετε σε ανοιχτό και δημόσιο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εδώ στη Βουλή», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Από την πλευρά του, ο κ. Βελόπουλος επέλεξε να θέσει και το ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι διά της αυστηρής εφαρμογής του θα υποστούν οικονομική ζημιά πολλά καταστήματα εστίασης και θα αυξηθεί η ανεργία: «Να διαλέγει το κάθε μαγαζί εάν θέλει μόνο καπνιστών ή μόνο μη καπνιστών», σημείωσε.

Επί της ουσίας της πολιτικής συζήτησης του νομοσχεδίου, η μόνη «εκκρεμότητα» αφορούσε το εάν θα γίνονταν αποδεκτές προτάσεις – εισηγήσεις «γαλάζιων» βουλευτών με στόχο να γίνουν πιο ελαστικές οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, κλείνοντας τη συνεδρίαση, παρουσίασε και τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούσε στην παρούσα στιγμή να γίνει κάτι περισσότερο ή καλύτερο: «Εξαντλούμε τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 με το παρόν σχέδιο νόμου. Το 2020 θα αξιολογήσουμε την πορεία της οικονομίας του 2019, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, άλλωστε ήταν δέσμευση και του πρωθυπουργού».

«Επιτελικό κράτος»

Η επόμενη αναμέτρηση στην ολομέλεια αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν και θα εισαχθεί προς ψήφιση το δεύτερο σχέδιο νόμου, για το «επιτελικό κράτος», επί του οποίου η καταληκτική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα πραγματοποιηθεί αύριο. Χθες, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης επί της αρχής μόνο από τη Ν.Δ. και την Ελλ. Λύση. Ολα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή