«Οχι» από ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση για το άσυλο

«Οχι» από ΣΥΡΙΖΑ στη ρύθμιση για το άσυλο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαδικασία του επείγοντος θα εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το διυπουργικό νομοσχέδιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επείγουσες διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή διακυβέρνηση και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς και ρύθμιση για τη μείωση του επιτοκίου (από 5% σε 3%) για ασφαλιστικές οφειλές. Στόχος του Μαξίμου είναι Δευτέρα και Τρίτη να γίνει η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή και την Τετάρτη, αν χρειαστεί και Πέμπτη, να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Παράλληλα, τη Δευτέρα το μεσημέρι θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος με στόχο να ψηφιστεί την Τρίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει ήδη περάσει στην επίθεση για τις αλλαγές στην παιδεία και την έρευνα. Ενα σημείο της κριτικής αφορά την κατάργηση του ασύλου και της Νομικής Σχολής του Παν. Πατρών.

Ως προς το ακαδημαϊκό άσυλο ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας». Αναφέρει πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας». Προσθέτει ότι «υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Ν.Δ. απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης». Ενα δεύτερο σημείο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την έρευνα. Σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι «προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ Α.Ε. στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας». Σχετικά με την ίδρυση της Νομικής Σχολής του Παν. Πατρών, αναφέρει ότι αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, «ενώ η προβλεπόμενη κατάργησή της αποτελεί πλήγμα για το τοπικό πανεπιστήμιο, αλλά και την εκπαίδευση συνολικά».

Σημειώνεται ότι αλλαγές στην παράγραφο που αφορά τη δυνατότητα επέμβασης των Αρχών εντός των ΑΕΙ ζητεί το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να υπερψηφίσει τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο. Συγκεκριμένα, η Χαρ. Τρικούπη ζητεί η εν λόγω παράγραφος να προβλέπει πως «όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε (πανεπιστημιακού) οργάνου». Οι βασικοί άξονες της πρότασης του ΚΙΝΑΛ είναι: πρώτον, η τέλεση αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για επέμβαση (δηλαδή να αποκλείονται περιπτώσεις «προληπτικών» επεμβάσεων) και δεύτερον, με τη φράση «και εντός των χώρων» εξασφαλίζεται ότι το «πεδίο ευθύνης» των Αρχών θα καλύπτει και αξιόποινες πράξεις που τελούνται εκτός των ΑΕΙ, αλλά οι δράστες καταφεύγουν στο εσωτερικό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή