Εθνική Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Εθνική Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, τον οποίο είχε προαναγγείλει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, τοποθετώντας στη νεοσυσταθείσα θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού τον αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Διακόπουλο, ένα έμπειρο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, που τις έχει υπηρετήσει από πολλές και διαφορετικές θέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η ανασύνθεση της δομής, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και τις νέες απειλές. Σημειώνεται ότι η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) συστήνεται στο Γραφείο Πρωθυπουργού και ο κ. Διακόπουλος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν ήδη γίνει, θα είναι γραμματέας του ΚΥΣΕΑ και θα έχει ρόλο συντονισμού των θεμάτων εθνικής ασφαλείας. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν βασική προτεραιότητα τον εν λόγω εκσυγχρονισμό που περνά μέσα από τη θεσμοθέτηση (στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος) θέσης συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Διακόπουλος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η επιλογή του ακολουθεί το μοντέλο στελέχωσης και άλλων κρατικών θέσεων που έχει ακολουθήσει τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης, τοποθετώντας πρόσωπα που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταποκριθούν.

Το Μαξίμου κάνει ιδιαίτερη μνεία στις «αδιαμφισβήτητες ικανότητες» του ΣΕΑ, καθώς σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Διακόπουλος έχει διατελέσει διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Εχει υπηρετήσει επίσης ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμυνας. Εχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. 

Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε χθες τον νέο διοικητή της ΕΥΠ και τη νέα διάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν είναι άνευ σημασίας το γεγονός ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιάννη Ρουμπάτη. Ούτε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συνάντηση με την επισήμανση ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή της ΕΥΠ για τις υπηρεσίες του και για την επίσημη ενημέρωση που είχε από τον κ. Ρουμπάτη ακόμα και με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκπέμποντας μήνυμα συνέχειας του κράτους, ειδικά στον νευραλγικό τομέα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Διευρυμένο σχήμα

Με βάση την ίδια φιλοσοφία του ΣΕΑ, η κυβέρνηση προχωρεί και στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ με στόχο να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο παραδοσιακές απειλές, αλλά και νέους κινδύνους, όπως «ο κυβερνοπόλεμος, αλλά και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις». Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ η Υπηρεσία αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών, που αποτελείται από τους Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη. 

Η επιλογή του νέου διοικητή της ΕΥΠ αποτελεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, «τομή» στην ιστορία της Υπηρεσίας, καθώς ο κ. Κοντολέων είναι στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, που τυγχάνει επίσης εκτίμησης και στο εξωτερικό, σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα παραδοσιακά συνεργάζεται. Με την επιλογή αυτή το Μαξίμου σημειώνει ότι ακολουθείται το παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών, στις οποίες επικεφαλής τέθηκαν πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές. Ο πρέσβης Αν. Μητσιάλης θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας, ο κ. Γκρίζης, που διετέλεσε, μεταξύ άλλων, για επτά χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ), θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες και ο κ. Μελιτσιώτης θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή