Βελτιώσεις στο ν/σ για επιτελικό κράτος έως την ψήφισή του

Βελτιώσεις στο ν/σ για επιτελικό κράτος έως την ψήφισή του

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πραγματοποίηση σειράς αλλαγών στο αρχικό σχέδιο νόμου –πράξη αποδοχής της ορθότητας προτάσεων κοινωνικών φορέων και βουλευτών όλων των παρατάξεων–, τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να προβεί και σε άλλες έως τη στιγμή που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, καθώς και την παροχή διαβεβαιώσεων και διευκρινίσεων επί θεμάτων της επικαιρότητας που έθεσε η αντιπολίτευση, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης «χρωμάτισε» χθες στη Βουλή την τελευταία πράξη επεξεργασίας του νομοθετήματος για το επιτελικό κράτος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, το ποσοστό μοριοδότησης για την επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων (μειώνεται από 50% σε 40%), την κατάργηση της πενταετούς προηγούμενης πολιτικής απασχόλησης ως όρου κωλύματος για την υποψηφιότητα στις προβλεπόμενες θέσεις, την κατάργηση της δυνατότητας να τοποθετηθεί μετακλητός στη θέση του επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων ή και της δυνατότητας πρόσθετων μετακλητών στην προεδρία της κυβέρνησης, αλλαγές σε ζητήματα λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου κ.ά.

Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ήθελαν και άλλες προτάσεις τους να γίνουν αποδεκτές, αρκετοί εξήραν τη στάση που τήρησε ο κ. Γεραπετρίτης στη φάση αυτή της κοινοβουλευτικής διαβούλευσης. «Θα ήθελα να δηλώσω ότι υπήρχε καλό κλίμα, και από εσάς και από εμάς, για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρ. Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ). Για «θετικό γεγονός το οποίο πιστώνεται στη λειτουργία του υπουργού», μίλησε ο κ. Χαρ. Καστανίδης (ΚΙΝΑΛ). «Κατ’ αρχάς θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι επήλθαν κάποιες αλλαγές σύμφωνα με τις προτάσεις που κάναμε σαν ΜέΡΑ25», σημείωσε η κ. Αγγελική Αδαμοπούλου. «Ο κ. υπουργός, πραγματικά, έδειξε μια πολύ δημιουργική και θετική διάθεση, όπως είχε πει εξάλλου από την πρώτη μέρα. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», επισήμανε και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κριτική

Πέραν των καλών λόγων, φυσικά, η αντιπολίτευση είχε και πολλούς λόγους κριτικής, και στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων ετέθη εκ νέου το ζήτημα της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της νέας Αρχής Διαφάνειας, ενώ με αφορμή και την προχθεσινή ανακοίνωση της τοποθέτησης της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, εξέφρασαν σχετικές ενστάσεις ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της εν λόγω επιτροπής. «Η επιτροπή αυτή δεν θα λάβει αποφάσεις για το πού θα κινηθεί ο εορτασμός της χώρας. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια επιτροπή συμβουλευτική του πρωθυπουργού, η οποία θα κάνει προτάσεις προς την κυβέρνηση για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν. Είναι προφανές ότι η τελική κρίση ανήκει, κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους, στη Βουλή και στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Για ζήτημα της διαφάνειας και του ελέγχου υποθέσεων, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Σε ό,τι με αφορά με αυτό τον νόμο δεν θέλω να μείνει καμία σκιά και θέλω και στη δική σας συνείδηση να μη μείνει σκιά, υπάρχει η νομική δέσμευση ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες μέχρι τέλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή