Ενταφιασμός οστών 85 Ελλήνων πεσόντων στην Κλεισούρα

Ενταφιασμός οστών 85 Ελλήνων πεσόντων στην Κλεισούρα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρησκευτική τελετή ενταφιασμού των οστών ακόμη 85 Ελλήνων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Στην τελετή όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος υπήρχε εκπροσώπηση από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς επίσης από την Ενωση Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Με τη χθεσινή τελετή, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και ενταφιαστεί στα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας και του Βουλιαρατίου φθάνει τους 750. Τα οστά εντοπίστηκαν από τις 22 Ιανουαρίου 2018 και έπειτα, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται η διμερής συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας που αρχικά είχε συναφθεί το 2009, αλλά παρέμενε ανενεργή. Το υπ. Εξωτερικών εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του, διότι «σχεδόν 70 χρόνια μετά τη θυσία τους, οι ψυχές των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη» και χαιρέτισε «τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα».

Στην τελετή παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας Α’ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωποι του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Αγγος, ο ακόλουθος Αμυνας στα Τίρανα ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, εκ μέρους του ΓΕΝ ο πλωτάρχης Σπύρος Σκουρτσίδης, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες και ο κ. Γιώργος Σούρλας, ως εκπρόσωπος της Ενωσης Τέκνων και Συγγενών πεσόντων. Υπενθυμίζεται ότι ο ενταφιασμός των οστών θεωρείται από την Αθήνα ως μία από τις προαπαιτούμενες κινήσεις καλής θέλησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή