Τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου

Τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαπέλυσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, αποκλείοντας οποιαδήποτε υποχώρηση της Αγκυρας από το στάτους της ως εγγυήτριας δύναμης στο νησί και υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Ο κ. Ακάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις σε μια τριπλή «εορτή» για την Αγκυρα και συγκεκριμένα τα 448 χρόνια από την οθωμανική κατάκτηση της Κύπρου, την 61η επέτειο από την ίδρυση της παραστρατιωτικής τουρκοκυπριακής ομάδας ΤΜΤ από τον Ραούφ Ντενκτάς και την 43η από την ίδρυση διοίκησης τουρκικών δυνάμεων Κύπρου. «Η προσπάθεια άμβλυνσης του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας δεν είναι παρά μια μάταιη ελπίδα», είπε ενδεικτικά ο κ. Ακάρ. Η Τουρκία, είπε, είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο «και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα σήμερα όπως το χρησιμοποίησε και κατά το παρελθόν». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία άρχισε δραστηριότητες γεώτρησης εντός της υφαλοκρηπίδας της και θα συνεχίσει αυτές τις δραστηριότητες όπως έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται σε συμβατότητα με το διεθνές δίκαιο».

«Βάσει σχεδίου»

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε στη συνολικότερη στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως είπε, «η Τουρκία έδειξε τα τελευταία δέκα χρόνια ότι είναι πολύ αποφασισμένη και κινείται βάσει σχεδίου και συνειδητοποιημένα», επισημαίνοντας ότι «θα είναι ωφέλιμο για όλες τις πλευρές να το αντιληφθούν αυτό το συντομότερο και να επαναθεωρήσουν τις δραστηριότητές τους με βάση αυτό». Επί τούτου, ο κ. Ακάρ υπογράμμισε ότι «η Τουρκία και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι χρειάζεται». Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε, ωστόσο, ότι οι θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να διαχωριστούν με κοινή συμφωνία «όλων των παράκτιων κρατών» και με σκοπό τον «δίκαιο διαμοιρασμό» των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ο κ. Ακάρ επισήμανε, ακόμη, ότι Αγκυρα παραμένει «υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο με συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη με τη νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε στην Ελλάδα».

Οι τουρκικές θέσεις, όπως βέβαια και οι σχεδιασμοί, είναι σε πλήρη γνώση της Αθήνας. Χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες αποκαλύψεις της «Κ» για τα τουρκικά σχέδια ερευνών στην περιοχή του Καστελλόριζου.

«Είμαστε ενήμεροι γι’ αυτά τα σενάρια και ως υπουργείο Εθνικής Αμυνας προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Θα δούμε. Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και τη συμπεριφορά. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν θα καθίσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω», ανέφερε (Θέμα 104,6) ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής πολιτικής και των εξωτερικών υποθέσεων. Τον πρώτο λόγο έχει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας». Από τη στρατιωτική πλευρά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι δίαυλοι πρέπει να παραμένουν ανοικτοί «σε κάθε επίπεδο». Οπως είπε, «ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστεί ακόμα και σε περιόδους έντασης». Η ανοικτή επικοινωνία είναι θετική, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ωστόσο επισήμανε ότι οι καλές προθέσεις θα πρέπει να αποδεικνύονται ώστε «να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους που δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στη νηφαλιότητα και στην ψυχραιμία με την οποία πρέπει να βλέπουν τις διμερείς τους σχέσεις οι δύο χώρες. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε αλλά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή