ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόσυρση του άρθρου ζητεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Απόσυρση του άρθρου ζητεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκάλεσε το άρθρο 101 του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής, με την Αρχή να ζητεί την απόσυρση της σχετικής διάταξης. Εναλλακτικά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) ζητεί να υπάρξει πρόνοια για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της, δηλαδή να εισαχθεί μεταβατική διάταξη που να προβλέπει να μην ισχύσει το ασυμβίβαστο μέχρι τη λήξη της θητείας τους. Σε τετρασέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη που θεσπίζει ασυμβίβαστο και για τα υπηρετούντα μέλη και στελέχη της Ε.Α. «είναι καταφανώς αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς και με το Σύνταγμα και με το εσωτερικό δίκαιο». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για καθαρά «φωτογραφικό, ατομικό νόμο», ενώ η αμφισβήτηση της αμεροληψίας των μελών της Ε.Α. χαρακτηρίζεται «προσβλητική και δυσφημιστική».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όσα προβλέπει το επίμαχο άρθρο δεν αφορούν μόνο τη σημερινή πρόεδρο της Ε.Α. Βασιλική Θάνου, αλλά τουλάχιστον επιπλέον τέσσερα στελέχη της Αρχής. Συγκεκριμένα, η υπό συζήτηση ρύθμιση για το ασυμβίβαστο αφορά επίσης την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Αννα Νάκου, τη γενική διευθύντρια της Ε.Α. Σύλβια Καμπαλούρη καθώς και δύο εκ των εισηγητών, τον κ. Ιωάννη Παύλοβιτς και τον κ. Νικόλαο Ζευγώλη.

Η κυρία Νάκου διορίστηκε στην Ε.Α. με την απόφαση 41343/6-4-2017, νωρίτερα όμως είχε εργαστεί ως νομικός σύμβουλος του τέως υπουργού Νίκου Παππά. Μάλιστα, θεωρείται ότι είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία του νομικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κυρία Καμπαλούρη διορίστηκε γενική διευθύντρια της Ε.Α. την 1η Φεβρουαρίου 2019. Από τις 2 Νοεμβρίου 2015 έως τις 15 Ιουλίου 2016 είχε αποσπαστεί στο γραφείο του τέως γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη, ενώ στη συνέχεια, από τις 25 Ιουλίου 2016 έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, είχε αποσπαστεί στο πολιτικό γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χρ. Βερναρδάκη. Επίσης, έχει διατελέσει μέλος της γραμματείας του τμήματος δημόσιας διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παύλοβιτς, πριν γίνει εισηγητής στην Ε.Α., και συγκεκριμένα έως τις 4 Ιανουαρίου 2019, ήταν προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Ελαφρώς διαφορετική είναι η περίπτωση ακόμη ενός εισηγητή της Ε.Α. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Ζευγώλη, ο οποίος παλαιότερα είχε αποσπασθεί στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, όταν ο τελευταίος ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Η απόσπαση διεκόπη στις 14 Απριλίου 2014. Ο κ. Ζευγώλης είχε προταθεί από τον κ. Σταθάκη, διορισμός ο οποίος εγκρίθηκε το 2015 και η θητεία του ανανεώθηκε στα τέλη του 2018, όταν εγκρίθηκε και ο διορισμός της κυρίας Θάνου.