Η πρώτη μετωπική για το επιτελικό κράτος

Η πρώτη μετωπική για το επιτελικό κράτος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο εκδήλωσης της πρώτης μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως της αξιωματικής, εξελίσσεται εντός Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι όχι μόνο υποβλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αίτημα –το πρώτο της νέας περιόδου– για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί κεντρικών διατάξεων του νομοθετήματος, αλλά και πως σε παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, προχωρώντας σε συγκρίσεις με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ορμπαν και προειδοποιώντας για επερχόμενες κοινωνικές κινητοποιήσεις ακύρωσης των κυβερνητικών σχεδιασμών. Θέση απέναντι σε αυτή τη μαζική επίθεση, που κλιμακώνεται παράλληλα με όσα διαδραματίζονται αναφορικά με το νομοσχέδιο για το άσυλο και την Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να λάβει σήμερα το απόγευμα από του βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

«Δεν συμπληρώθηκε ούτε ένας μήνας από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και γινόμαστε μάρτυρες ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως κατά των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», άρχισε την άκρως επιθετική ομιλία του ο κ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, η κυβέρνηση θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας, ενώ αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της τοποθέτησής του και σε αναφορές σε αλλαγές που δρομολογούνται σε φορείς και Αρχές, μέσω του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. «Στην προσπάθειά σας να στήσετε ένα ελεγχόμενο, βαθιά κομματικό κράτος είχατε κάνει σοβαρή προετοιμασία. Με τοποθετήσεις κομματικών επιτετραμμένων σε υπουργεία, με παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν ελεγκτικά σώματα και καταργούν πλήρως τον θεσμό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης», είπε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την περίπτωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με αφορμή διάταξη που συνεπάγεται την απομάκρυνση της πρώην επικεφαλής του νομικού του γραφείου κυρίας Βασιλικής Θάνου: «Τα ίδια και πολύ χειρότερα κάνετε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας». Κλείνοντας δε την ομιλία του σημείωσε: «Με αυτές τις λογικές δεν πρόκειται να πάτε πολύ μακριά. Ο σχεδιασμός σας θα αποτύχει. Ο ασφυκτικός έλεγχος και η υπονόμευση της ίδιας της δημοκρατίας δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τον λαό, δεν θα μείνουν χωρίς αντιδράσεις».

Τις «προβλέψεις» αυτές του κ. Τσίπρα σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας με καυστικό τρόπο, εκφράζοντας όπως είπε την ευχή «να είναι ανάλογης επιτυχίας με την προεκλογική πρόβλεψη ότι ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές». Σε πιο υψηλούς τόνους, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Σας συνοδεύει το κυβερνητικό σας παρελθόν και δεν μπορείτε να γυρίσετε στον Τσίπρα του πεζοδρομίου. Καλύτερα πηγαίνετε σε διακοπές, κ. Τσίπρα».

«Σήμερα πηγαίνουμε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα ενίσχυσης του πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος», σχολίασε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Χ. Καστανίδης. Εντονα επικριτικός των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και με αιχμές για το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ο κ. Γ. Βαρουφάκης. «Οι επιμέρους διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων κομμάτων στο νομοσχέδιο δεν αποτελούν εμπόδιο για τη μεταξύ τους σύγκλιση», υποστήριξε ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ). Επικριτική εμφανίστηκε και η Ελλ. Λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή