ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένουν για Καστελλόριζο οι Τούρκοι

Επιμένουν για Καστελλόριζο οι Τούρκοι

Στη λογική οικοδόμησης εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα στη βάση του «kazan-kazan» (win-win) στην Ανατολική Μεσόγειο κινήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διάσκεψη των πρέσβεων στην Αγκυρα. Ανάμεσα στις διαφάνειες που συνόδευαν την ομιλία του κ. Τσαβούσογλου, εμφανίστηκε και εκείνη που παρουσιάζει την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του για την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Τουρκίας. Πρόκειται για τη γνωστή τουρκική άποψη, σύμφωνα με την οποία η ΑΟΖ της εκτείνεται από τον 28ο (στα νότια της Ρόδου) έως και τον 32ο μεσημβρινό, λίγα μίλια δυτικά της Πάφου. Πρόκειται για έναν χάρτη ο οποίος δεν αποδίδει καμία επήρεια στο Καστελλόριζο, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τη μαξιμαλιστική απόδοση των τουρκικών θέσεων, που συνήθως πραγματοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της γείτονος ή άλλους μη διπλωματικούς παράγοντες. «Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του “kazan-kazan” (win-win). Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Τσαβούσογλου.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αγκυρας σχετικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Στην υφαλοκρηπίδα μας, μετά το γεωτρύπανο μας το “Φατίχ”, ξεκίνησε τις εργασίες του και το “Γιαβούζ”. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Eπιθυμία μας είναι το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου. Η Ε.Ε. είναι μια πολιτική ένωση και δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν δικαστήριο. Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού όπως και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν υποστηρίζουμε να κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε», είπε, επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου. Από την Αθήνα δεν κρίθηκε ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος σχολιασμός σε αυτές τις πάγιες τουρκικές διατυπώσεις περί Ανατολικής Μεσογείου.

Ενεργειακή διάσκεψη

Αντιθέτως, στην ελληνική πρωτεύουσα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αυριανή ενεργειακή διάσκεψη η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους Φράνσις Φάνον. Πρόκειται για μια διάσκεψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την πρώτη τετραμερή σύνοδο στο σχήμα 3+1 (η τριμερής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τις ΗΠΑ), το οποίο και φιλοδοξεί να μετατραπεί σε όχημα ενίσχυσης των σχέσεων της Ουάσιγκτον με τις τρεις χώρες-δημοκρατίες της περιοχής. Ο κ. Φάνον βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, όπου σήμερα θα συναντηθεί αρχικά με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και, ακολούθως, με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών για τα περί της οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες οι Αμερικανοί ήταν παρόντες και στο φόρουμ (East Med Gas Forum) για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Η πλέον σημαντική παράμετρος της αμερικανικής παρουσίας δεν αφορά τόσο την υψηλόβαθμη, σε επίπεδο υπουργών, παρουσία όσο την υπηρεσιακή συνέχεια. Υπάρχει πρόταση της Ουάσιγκτον, την οποία αποδέχθηκαν όλα τα μέρη, για δημιουργία μιας σταθερής δομής 3+1, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών που θα συναντώνται δύο φορές τον χρόνο και θα εκπονούν μια ετήσια έκθεση προόδου.

Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Κύπρου

Τον αβέβαιο δρόμο προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, διερεύνησαν χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι αρχηγοί των κομμάτων. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες στην προεδρική κατοικία του όρους Τροόδος, όπου επί τέσσερις ώρες ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για την επικείμενη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή 9 Αυγούστου. Αρχικός σκοπός της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί έδαφος για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, με βάση τουλάχιστον τις τρέχουσες συνθήκες. Χθες συμφωνήθηκε, επίσης, ότι μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, θα ακολουθήσει και νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Το σύνολο των αρχηγών κομμάτων ετάχθη υπέρ της μη συσχέτισης των συνομιλιών για το Κυπριακό με την ενέργεια. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε ιδιαίτερα δημιουργικό κλίμα. Οπως είπε, «η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017. Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο».