Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με διπλό στόχο

Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με διπλό στόχο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα στις αποσκευές και στο βάθος τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σχεδιάζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπαράζ επαφών στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τις 29 Αυγούστου που θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός, όπως επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αμέσως μετά το Βερολίνο θα βρεθεί στην Ολλανδία –η επίσκεψη αναμένεται στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου– όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Μαρκ Ρούτε. Η επίσκεψη δεν είναι διόλου τυχαία και αποτυπώνει ένα παζλ το οποίο θέλει να συμπληρώσει σταδιακά ο κ. Μητσοτάκης: ο Ολλανδός πρωθυπουργός προέρχεται από την ομάδα των Φιλελευθέρων και μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά σύμμαχο της χώρας στην προσπάθεια για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι επαφές, άλλωστε, του κ. Μητσοτάκη έχουν στόχο να επανατοποθετήσουν σε νέες, πιο στέρεες, βάσεις την αξιοπιστία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί το 2021 η πολυπόθητη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που στο Μαξίμου τη θεωρούν ένα από τα μεγαλύτερα «βαρίδια» που τους κληροδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό θα συνεχιστούν, καθώς από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης από τις διεθνείς επαφές είναι διπλός: πρώτον, να γίνει γνωστό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα διεθνή φόρα «το μεταρρυθμιστικό σχέδιο» του πρωθυπουργού και, δεύτερον, ως επακόλουθο, να επιτευχθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, που θεωρείται, όπως ειπώθηκε, βασικό όπλο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες μέρες. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 13.00 σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού, ενώ στις 18.00 θα υποδεχθεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο Πέμπτη, θα συνεχίσει τον κύκλο επισκέψεων ανά υπουργείο, καθώς θα βρεθεί στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Αξιοσημείωτο και το γεγονός πως ο κ. Πέτσας, σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη λογική από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός θα κάνει το Σαββατοκύριακο ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη και μετά θα μεταβεί στην Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σχολίασε και τη διατήρηση του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, για την οποία είχε ασκηθεί κριτική από τη Ν.Δ. ως αντιπολίτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, καθώς «μεσολάβησε η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών». Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει βάλει στην καρδιά της ατζέντας του την προστασία του brand “Μακεδονία” και την ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων μας παντού στον κόσμο» και «έκρινε σκόπιμο ότι έπρεπε να διατηρηθεί αυτός ο θεσμός, μεταλλασσόμενος στις νέες συνθήκες, όπως θα δείτε και στη διάταξη που θα ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή