Με τη γνωστή συνταγή ο Τσίπρας

Με τη γνωστή συνταγή ο Τσίπρας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη μιας τυφλής πόλωσης, ανάλογη εκείνης που είχε διαμορφώσει πριν από την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, επιδίωξε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας να παρασύρει το πολιτικό σύστημα. Ηταν την ώρα που η εθνική αντιπροσωπεία συζητούσε επί νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται αφενός να αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις, αλλά και αφετέρου να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του για εφαρμογή πολιτικών που θεωρεί απαραίτητες ώστε να κερδηθεί –όπως είπε– ο χαμένος για τη χώρα χρόνος.

«Μην ανησυχείτε. Θα είμαι εδώ να σας απαντώ όταν και όποτε χρειάζεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε σε υψηλούς τόνους: «Θα κρίνεστε και θα καλείστε να απαντάτε. Θα σας ελέγχουμε καθημερινά». Μάλιστα, βλέποντας ο κ. Τσίπρας ότι έπειτα από μια εξαιρετικά επιθετική ομιλία του, που χαρακτηρίστηκε και από προσωπικές επιθέσεις με στόχο τον κ. Γ. Γεραπετρίτη και την κ. Νίκη Κεραμέως, έλαβαν τον λόγο αμέσως οι δύο υπουργοί για να απαντήσουν, επιχείρησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να κάνει λόγο για «βουβό πρωθυπουργό». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση: «Δεν ήμουν βουβός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν σκοπεύω καθόλου να είμαι βουβός πρωθυπουργός».

Στα αξιοσημείωτα είναι πως μετά τις απαντήσεις που έλαβε από τα δύο μέλη της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έριξε τους τόνους και διευκρίνισε πως η κριτική του δεν είχε χαρακτήρα προσωπικής μομφής εναντίον τους. Επιστρέφοντας όμως αμέσως στην άκρως γενική επιθετική ρητορική, μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μετατρέψει το κράτος σε «φέουδο», κατήγγειλε την πλειοψηφία και τον κ. Μητσοτάκη για υποκριτική στάση, ιδιοτέλεια και λαϊκισμό, υπερασπιζόμενος για πολλοστή φορά το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Διακρίνω στις τελευταίες σας εμφανίσεις ως αρχηγού της αντιπολίτευσης, ένταση και εκνευρισμό. Σαν να μην έχετε βρει τον σωστό σας ρόλο», σχολίασε αμέσως ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει: «Το να κατηγορείτε τη Ν.Δ. για ιδιοτέλεια και λαϊκισμό, προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξεφύγετε επιτέλους από την ψυχολογική αντίληψη του τόσο αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, και για κάποιον δυσεξήγητο λόγο ο λαός σας “μαύρισε”. Απλώς τα πράγματα δεν ήταν καλά, κ. Τσίπρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε όλα εκείνα τα ζητήματα που ήγειρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που εμπεριέχεται σε άλλο νομοσχέδιο. Ετσι, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για την εντύπωση που δημιουργούσε ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας «ότι διόριζε την παρέα του, τους κολλητούς και τους φίλους στο Μέγαρο Μαξίμου», υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπουργό αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η σημερινή δημιουργεί ανεξάρτητη αρχή στη βάση εισήγησης του ΟΟΣΑ, ενώ για την υπόθεση της κ. Βασιλικής Θάνου ανάμεσα στα άλλα είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Υποκριτές είστε κι εσείς και η κυρία Θάνου που για “τριάκοντα αργύρια” αναλαμβάνει κομματικό διορισμό από σας προσωπικά σε μια κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά με στόχο και τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι όχι μόνο δεν είναι κατάλληλο πρόσωπο για μια τόσο ευαίσθητη θέση, αλλά και πως τυπικά πάσχει ο διορισμός του, αφού εμφανίζεται με πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού που, όπως υποστήριξε, δεν είναι αναγνωρισμένο στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να σημειώσει ότι αν κάποιος πρέπει να πει κάτι, είναι ο κ. Τσίπρας αναφορικά με όσα υπονοούμενα αφήνει για τον ρόλο τού επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ διοικητή της ΕΥΠ ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

Μοντέλο διακυβέρνησης

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης. Οι εικόνες αυτές: Πρώτον, ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον, ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον, ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι πολιτικού προϊσταμένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή