ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνιακό σόου της Αγκυρας με το «Γιαβούζ»

Επικοινωνιακό σόου της Αγκυρας με το «Γιαβούζ»

Το τουρκικό επικοινωνιακό μπαράζ γύρω από την Κύπρο συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη δημοσιοποίηση της επίσκεψης του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στον στόχο «Καρπασία 1» στα νότια της ομώνυμης κυπριακής χερσονήσου. 

Ο κ. Ντονμέζ, συνοδευόμενος από «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, ανήγγειλε ότι εντός του μήνα θα ακολουθήσει ακόμα ένα, τέταρτο, πλοίο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας, βεβαίως, το «Ορούτς Ρέις». Οπως είπε, «το “Μπαρμπαρός” συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η ΤΡΑΟ από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ.: το ψευδοκράτος). Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το “Ορούτς Ρέις”. Επομένως τις εργασίες μας στη Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα».

Η τουρκική κινητικότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) καταγράφεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Εκτιμάται ότι μέρος της επικοινωνιακής αυτής δράσης των Τούρκων εντάσσεται και στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης προς τη Λευκωσία. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από τη συμφωνία για τη συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι κατήλθαν με πρόταση συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού, κάτι που, βεβαίως, απορρίφθηκε από τη Λευκωσία. Ως εκ τούτου στη Λευκωσία, καθώς και σε όλους τους καλόπιστους παρατηρητές, η ανακοίνωση γεωτρήσεων στην Καρπασία σε αυτή τη φάση συνιστά μοχλό πίεσης προς την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και ουσιαστική υπονόμευση της διαδικασίας συνομιλιών Αναστασιάδη – Ακιντζί. Σε κάθε περίπτωση, για το υπόλοιπο του μήνα το τουρκικό ναυτικό προγραμματίζει συνεχείς ασκήσεις, κάποιες με πυρά, στα δυτικά και στα νότια της Κύπρου, μη αφήνοντας να παρερμηνευθούν οι προθέσεις της Αγκυρας για τις θαλάσσιες ζώνες γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τη NAVTEX 835/19 έχουν αναγγελθεί ασκήσεις έως τις 19 Αυγούστου, με τη NAVTEX 877/19, στις 10, 19, 25 και 29 Αυγούστου και με την οδηγία 878/19 πυρά στις 15, 22 και 29 Αυγούστου, σε περιοχές γύρω από την Κύπρο.

Στον αντίποδα, η Αθήνα και η Λευκωσία επιταχύνουν, με τη βοήθεια των συμμάχων τους, Ισραήλ και ΗΠΑ, την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που διεφάνη και από τη χθεσινή πρώτη υπουργική διάσκεψη για τον σκοπό αυτό. Παράλληλα, επιχειρείται η διατήρηση του σχεδίου για τον αγωγό EastMed σε τροχιά υλοποίησης. Ενα από τα απαραίτητα βήματα γι’ αυτό είναι η επαναφορά της Ιταλίας στο πρότζεκτ. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Ιταλό ομόλογό του Εντσο Μοαβέρο Μιλανέζι και κατά τη συνάντησή τους θα συζητηθούν θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις.

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε περιοδεία σε τρεις νευραλγικής σημασίας μονάδες και υποδομές που εδρεύουν στη Λάρισα (1η Στρατιά, Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας). Από εκεί, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι γίνεται σχεδιασμός «για να έχουμε ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) που θα παρέχουν μια πλήρη, ισχυρή, τρομακτική θα έλεγα, για όσους επιβουλεύονται οτιδήποτε εναντίον της πατρίδας, “ομπρέλα ασφαλείας”, σε όλο το εύρος της Ελλάδας». Ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι η θητεία της στρατιωτικής ηγεσίας των Ε.Δ. θα ολοκληρωθεί «στους χρόνους που προβλέπεται». Σημειώνεται, τέλος, ότι έγινε γνωστό πως νέος στρατιωτικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. θα είναι ο τέως αρχηγός Στόλου Ιωάννης Παυλόπουλος, ο οποίος και θα επανέλθει στην ενεργό δράση.