Ο Τσίπρας αναζητεί τον βηματισμό του στην Κουμουνδούρου

Ο Τσίπρας αναζητεί τον βηματισμό του στην Κουμουνδούρου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο παράλληλους άξονες κινείται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώτος, που είναι και δημόσιος, αφορά το ύφος και το είδος της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκείται στην κυβέρνηση. Η εικόνα που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην εθνική αντιπροσωπεία επαναλήφθηκε και χθες, με τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και για τα τρία επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, ΟΤΑ, άσυλο και «έξωση» Βασιλικής Θάνου. Για τις αλλαγές στους ΟΤΑ μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος, ανεβάζοντας τους τόνους, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει τους όρους συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων εκβιάζοντας μια νέα κατάσταση, παρά την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, και παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα της ψήφου και την αρχή της αναλογικότητας».

Ο δεύτερος άξονας πάνω στον οποίο κινείται ο κ. Τσίπρας δεν είναι δημόσιος αλλά αμιγώς εσωκομματικός και αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. Ο τέως πρωθυπουργός, μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές και την εγκατάστασή του πάλι στην Κουμουνδούρου, κάνει μπαράζ ραντεβού και συναντήσεων με κομματικά στελέχη που την προηγούμενη τετραετία δεν υπήρχε πρακτικά χρόνος για να γίνουν. Χαρακτηριστικό είναι πως την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την ηγεσία της Νεολαίας του κόμματος, η οποία, όπως και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε «στάσιμη» τα προηγούμενα 4,5 χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας είναι βέβαιο πως στη νέα κατάσταση που θέλει να διαμορφώσει θα επιδιώξει και την ενεργοποίηση της Νεολαίας του κόμματος, την οποία θέλει να εκσυγχρονίσει και να μετασχηματίσει σε μια Νεολαία που θα ανταποκρίνεται στο πλάνο που έχει στο μυαλό του. Δεν είναι τυχαίο πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα ένα «μεγάλο φεστιβάλ», όπως λένε κομματικές πηγές, της Νεολαίας, με ομιλία Τσίπρα που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ουσιαστικά ο τέως πρωθυπουργός τούτη την ώρα προσπαθεί να συνδεθεί εκ νέου με διάφορα κομμάτια του κομματικού παζλ και να φτιάξει τη εικόνα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Η προσπάθεια πάντως δεν είναι εύκολη. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «η απόσταση μεταξύ κόμματος και πρώην Μαξίμου τώρα γίνεται πλήρως αντιληπτή σε ολόκληρη τη διάστασή της από τον Τσίπρα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρώντας από το Μαξίμου ύστερα από 4,5 χρόνια στην πρωθυπουργία, έφυγε διαφορετικός από ό,τι πήγε. «Οι παραστάσεις που απέκτησε», «τα πραγματικά προβλήματα», αλλά «και οι διεθνείς επαφές που απέκτησε» αναπόφευκτα τον πήγαν ένα βήμα παρακάτω από τον «άγουρο Τσίπρα» του 2015.

Σήμερα, επιστρέφοντας στην Κουμουνδούρου, όπως το θέτει η ίδια πηγή, βρίσκει ανθρώπους «που τα χρόνια αυτά δεν εξελίχθηκαν» αφού παρέμειναν εντός των τεσσάρων τειχών του κόμματος. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας «συζητάει, τεστάρει και αξιολογεί» εκ νέου το κομματικό προσωπικό, προσπαθώντας να πιάσει το νήμα εκεί απ’ όπου το άφησε μετακομίζοντας στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή