Μήνυμα στήριξης στην Κύπρο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στη Λευκωσία έναντι των τελευταίων προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας και εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τη συνδρομή και των ΗΠΑ στον ενεργειακό τομέα με επίκεντρο τα μεγάλα ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως ο αγωγός EastMed, και τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας, αλλά και στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του περιβάλλοντος είναι τα κεντρικά συμπεράσματα από την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Μια διάσκεψη που κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων χαρακτηρίστηκε από επιτυχία, κάτι που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις τους, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της. Οικοδεσπότης ήταν ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο κ. Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο κ. Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της δεύτερης για πραγματοποίηση ερευνών στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ) και πρόσθεσε ότι «στόχος της συνάντησης ήταν η προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή». Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται χαρακτηριστικά: «Οι υπουργοί και οι ΗΠΑ επανέλαβαν την πλήρη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων της εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και εκφράζουν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Σημειώνεται ακόμη ότι «οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιρασθούν κατά δίκαιο τρόπο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ με ιδιαίτερη θέρμη για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο μίλησε ο κ. Στάινιτζ, τονίζοντας τις δημοκρατικές αξίες που τις χαρακτηρίζουν και κάνοντας λόγο για «θαυμάσιο επίπεδο συνεργασίας». Ανέφερε ακόμη ότι σε ένα μήνα θα αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο. «Η ενέργεια είναι μηχανισμός για την οικονομική ανάπτυξη και τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την πρόοδο», σημείωσε ο κ. Φάνον, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα σημαντική ενεργειακή πύλη και τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός συνεργάτης. Στη διάσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου (ΟΕΥΕ) που θα αναδείξει συγκεκριμένα ενεργειακά σχέδια και θα προτείνει τρόπους για την προώθηση της υλοποίησής τους. Επίσης, οι υπουργοί συμφώνησαν να δουλέψουν προς την κατεύθυνση υπογραφής μιας συμφωνίας για την υιοθέτηση ενός κοινού μηχανισμού ετοιμότητας και αντίδρασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις υποθαλάσσιες δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, εκφράζοντας την ελπίδα να υπογραφεί η σχετική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή