Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η διοίκηση ασκεί πιέσεις και υποδείξεις»

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Η διοίκηση ασκεί πιέσεις και υποδείξεις»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αποδοχή αίτησης ασφαλιστικών μέτρων επιχείρησης επεξεργασίας αλουμινίου, που δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2019 στην ιστοσελίδα της Αρχής, φαίνεται ότι είχαν προηγηθεί «τριβές» στο εσωτερικό της ανεξάρτητης αρχής. Αυτές οδήγησαν στην αποδοχή κειμένου από την έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου ειδικού επιστημονικού προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπειτα από συζήτηση που είχε ως θέματα:

Πρώτον, τη «διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών εργασίας με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας». Δεύτερον, την «τήρηση των διαδικασιών λειτουργίας της υπηρεσίας».

Σημαντικότερη διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού που περιλαμβάνει 4 διευθύνσεις και ένα τμήμα. Αυτές μεταξύ άλλων είναι αρμόδιες «για τον έλεγχο επιχειρηματικών πρακτικών και συγκεντρώσεων επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3959/2011, των άρθρων 101 και 102 της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σχετικού παραγώγου δικαίου, καθώς και για τον έλεγχο υποθέσεων που παραπέμπονται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εφαρμογής διατάξεων ενωσιακού δικαίου, κατόπιν καταγγελιών και γνωστοποιήσεων ή αυτεπάγγελτων ελέγχων».

Οι ειδικοί επιστήμονες διαπιστώνουν ότι υπάρχει «προσπάθεια απαξίωσης και παραγκωνισμού των ειδικών επιστημόνων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης προς αυτούς που εκδηλώνεται μέσω συμπεριφορών, οι οποίες προσβάλλουν την προσωπικότητα, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των μελών του προσωπικού».

Η διοίκηση «ασκεί πιέσεις και υποδείξεις προς τα μέλη – ειδικούς επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία στο πλαίσιο της ιεραρχίας, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της επιστημονικής τους άποψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ειδικοί επιστήμονες καταγγέλλουν ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες να επιβληθούν «μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εξέτασης υποθέσεων, έλλειψη προτεραιοποίησης των υποθέσεων ή συνεχούς μεταβολής αυτών, διενέργεια μέτρων έρευνας εν αγνοία των αρμόδιων στελεχών της επιτροπής», αλλά και διαρκής μεταβολή αρμοδιοτήτων μεταξύ των βαθμίδων της ιεραρχίας «με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαρκώς κενά διοίκησης και καθημερινής διαχείρισης». Η ρύθμιση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο, αποτέλεσε και χθες αντικείμενο έντονης σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης εγείρουν θέμα συνταγματικότητας της ρύθμισης και μιλούν για ενδεχόμενη παραβίαση του δικαίου της Ε.Ε., επικαλούμενοι και παλαιότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εκ νέου την άμεση απόσυρση της ρύθμισης, υποστηρίζοντας «πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου». Απαντώντας πηγές της κυβέρνησης υπερασπίστηκαν τη ρύθμιση, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις. «Ο κ. Τσίπρας απελπισμένα προσπαθεί να κρατήσει στην καρέκλα της την εκλεκτή του, κ. Θάνου. Ας καταλάβει λοιπόν αυτό που έχουν καταλάβει όλοι οι Ελληνες πολίτες. Οτι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού», σχολίασαν συγκεκριμένα.

«Δεν παραιτούμαι»

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και η ίδια η κ. Θάνου, η οποία σε συνέντευξή της στον ΑNT1 δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί προκειμένου «να μη συμπράξει σε μία παράνομη διάταξη». Χαρακτήρισε «αυταπόδεικτο ότι η διάταξη με την οποία απομακρύνεται από τη θέση της είναι «φωτογραφική» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν τους ενδιαφέρει η αμεροληψία και η ανεξαρτησία των υπόλοιπων αρχών». Μίλησε για εμπάθεια εις βάρος της και υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ποτέ κομματικό πρόσωπο», αλλά είναι υπερκομματική. Σημείωσε ακόμη ότι από τη σημερινή της θέση λαμβάνει 100 ευρώ λιγότερα από ό,τι είναι η σύνταξή της, η οποία έχει ανασταλεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή