Οι οκτώ μήνες θητείας της Βασιλικής Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής

Οι οκτώ μήνες θητείας της Βασιλικής Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά οκτώ μήνες διήρκεσε η παραμονή της Βασιλικής Θάνου στο «τιμόνι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς στη συγκεκριμένη θέση τοποθετήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2019. Σε επιστολή του στη Δανή επίτροπο Ανταγωνισμού, ο σημερινός πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει την υποψηφιότητά της «ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτός από τις υποθέσεις συγκέντρωσης και εξαγοράς μεριδίων και εκείνες που είχαν δρομολογηθεί απο την προηγούμενη διοίκηση (π.χ. καρτέλ κατασκευαστικών), η άλλη ουσιαστική δραστηριότητα της επιτροπής αφορά τις έρευνες για το πρακτορείο Τύπου που έχουν σχέση με την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων στις 4 Ιουνίου 2019 (ενώ έχουν γίνει οι ευρωεκλογές και έχουν προκηρυχθεί οι εθνικές) και τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου για το αν δικαιολογούνται οι τιμές που ζητάει από έντυπα για να αναλάβει τη διανομή τους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποφασίσει να βρει τρόπο να απαλλαγεί η επιτροπή από την κ. Θάνου, αλλά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν μια νέα απόφαση ασφαλιστικών μέτρων. Αυτή εκδόθηκε την 1η Αυγουστου και αφορά ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Βωξίτες. Με την απόφαση, η εταιρεία υποχρεώνεται να συνεχίσει την τροφοδοσία της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» με βωξίτες σε ποιότητα, ποσότητα και τιμή με τις οποίες προμήθευε το 2018, όχι μόνο έως τη λήξη της σχετικής σύμβασης, αλλά και έπειτα από αυτή, επειδή υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας με πρώτη ύλη. «Σε περίπτωση παράλειψης των ανωτέρω», η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες «με πρόστιμο ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (€8.000) για κάθε ημέρα παράβασης, το οποίο επιβάλλεται με απόφασή της που βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση…».

Oι αποφάσεις αυτές είναι δημόσιο κτήμα. Υπό αυτήν την έννοια, τις επικαλέσθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 8 Αυγούστου. «Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», είπε σχολιάζοντας παρατηρήσεις της ίδιας της κ. Θάνου, του ΣΥΡΙΖΑ και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το κατά πόσον η διάταξη για την αναδρομική αποκαθήλωσή της είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό παράγωγο δίκαιο και τη νομολογία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. «Ομως», συνέχισε, «αυτό είναι το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση; Τι γίνεται όταν αυτός που πρέπει να είναι ο εγγυητής της ανεξαρτησίας της Αρχής, είναι αυτός που την παραβιάζει πρώτος; Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή; Και να θέσω μερικά ερωτήματα. Γιατί η κ. Θάνου πήρε τις αποφάσεις σε ασφαλιστικά μέτρα και δεν πήρε κανονικά αποφάσεις; Ξέρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι ότι το έκανε για να μην ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και γιατί, κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις πήρε αυτές τις αποφάσεις παρά την αντίδραση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Η κ. Θάνου θα ελεγχθεί γι’ αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα, αλλά δεν λέω άλλα». Να σημειωθεί ότι, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε ως εάν η παρατήρηση Πικραμμένου αφορούσε αποκλειστικά το πρακτορείο Τύπου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση παραπέμποντας στην υπόθεση της τροφοδοσίας της εταιρείας «Αλουμίνιον» με βωξίτες. Ο κ. Πικραμμένος δεν διευκρίνισε για ποια υπόθεση μιλάει, αλλά η μειοψηφία αποτυπώθηκε στην υπόθεση των βωξιτών. Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται ότι ψηφίστηκε με μειοψηφία δύο μελών (επί συνόλου οκτώ). Η επιτροπή με ανακοίνωσή της θεώρησε «μεγάλο θεσμικό ατόπημα» την τοποθέτηση του κ. Πικραμμένου.

Είκοσι ημέρες νωρίτερα, οι ειδικοί επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διοικητική μονάδα της επιτροπής, είχαν στις 25 Ιουλίου σε ψηφισμά τους αναφέρει ότι: «Η διοίκηση ασκεί πιέσεις και υποδείξεις προς τα μέλη-ειδικούς επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνσης ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία στο πλαίσιο της ιεραρχίας, προσβάλλοντας την ανεξαρτησία της επιστημονικής τους άποψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή