ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου από τη βάση

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου από τη βάση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογή προέδρου «από τη βάση», όπως όλα τα σύγχρονα κόμματα στον δυτικό κόσμο, είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα πετύχει «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια»: Αφενός ο ίδιος θα νομιμοποιηθεί από ένα πολύ μεγαλύτερο εκλογικό σώμα και θα αποτελέσει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά τον επικεφαλής, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «παράταξης». Αφετέρου και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, η ηγεσία της Κουμουνδούρου ευελπιστεί πως μία εσωκομματική διαδικασία θα βάλει τέλος στη στατικότητα του κόμματος τα τελευταία χρόνια και θα κινητοποιήσει πολίτες να εγγραφούν μέλη του κόμματος. Αυτός θεωρείται και ο πιο σίγουρος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος, όπως τον έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, ήδη από την πρώτη στιγμή της ήττας στις εθνικές εκλογές: Ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει τουλάχιστον το 1/10 των ψηφοφόρων του στις εκλογές του Ιουλίου σε μέλη. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει πως από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις εκλογές 1.781.000 ψήφους, ο στόχος είναι να εγγραφούν περί τα 180.000 μέλη.

Κατά τα λοιπά, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του κόμματος «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά το συνέδριο. Το πιο πιθανό είναι πως θα διεξαχθεί γύρω στον Μάρτιο για δύο λόγους: πρώτον, για να έχει περάσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μονοπωλήσει την πολιτική επικαιρότητα και, δεύτερον, όπως λένε κομματικές πηγές, για να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο πως από την ήττα στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας έχει πει τουλάχιστον δύο φορές, πως το κόμμα του δεν θα ζητήσει άμεσα εκλογές, αφήνοντας στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να δώσει το στίγμα της.

Ερώτημα, πάντως, υπάρχει όσον αφορά το συνέδριο και στο πώς θα χαρακτηριστεί, για παράδειγμα αν θα είναι ιδρυτικό. Σε κάθε περίπτωση ο προσυνεδριακός διάλογος θα ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και θα έχει πολλές φάσεις μέχρι να μορφοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά δεν θα έχει το «άγχος» των εξαγγελιών, που έχει κάθε πρωθυπουργός, αλλά θα πρέπει να δώσει το ξεκάθαρο στίγμα του στη νέα πραγματικότητα, δηλαδή στο είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή