Διπλό στοίχημα Μητσοτάκη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο βασικούς άξονες που είναι η οικονομία και η θεσμική θωράκιση, ξεδιπλώνεται σε αυτόν τον πρώτο ένα μήνα μετά τις εκλογές η κυβερνητική δραστηριότητα. Το μπαράζ ταξιδιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό, όπου από τέλη Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα βρεθεί σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη για επαφές με ξένους ηγέτες, μαρτυρά ακριβώς τη βούληση του πρωθυπουργού να θέσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας σε νέα βάση με βασικό γνώμονα την οικονομία. Δεν είναι μόνο η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ο στόχος άλλωστε είναι να ενεργοποιηθεί το 2021. Ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει το συντομότερο δυνατόν κοινωνούς της φιλοσοφίας του και των αλλαγών που επιδιώκει τους ομολόγους του κ. Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε, ώστε να αυξηθεί κάτι που δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμο, αλλά ποιοτικά: η αξιοπιστία της χώρας. «Από εκεί ξεκινούν όλα» σημειώνει κυβερνητικός παράγων στην «Κ», εξηγώντας πως οι πρώτες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη στο εξωτερικό είναι με εν δυνάμει συμμάχους. Συνεπώς, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει εκτός συνόρων το δημοσιονομικό πλάνο που έχει η κυβέρνησή του αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές «που θα κάνουν τη χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις».

Είναι κοινό μυστικό, άλλωστε, πως παρά τις φιλοφρονήσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα από τον διεθνή παράγοντα, ουδέποτε έφυγε η καχυποψία, απόρροια του ριζοσπαστικού παρελθόντος του κ. Τσίπρα και του κόμματός του. Αυτός ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας που παρά τις χειραψίες και τα χαμόγελα έκανε το ευρωπαϊκό κατεστημένο να ζητεί σκληρές εγγυήσεις και να θέτει αυστηρές δικλίδες ασφαλείας από την κυβέρνηση Τσίπρα, που τελικά ήταν εις βάρος της χώρας. Τούτη είναι μία πολύ κρίσιμη ειδοποιός διαφορά μεταξύ πρώην και νυν κυβέρνησης που θέλει να εκμεταλλευθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας από τώρα.

Στο εσωτερικό τώρα μέτωπο, οι εναρκτήριες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν έναν βασικό πρώτο στόχο: να αποκαταστήσουν τη θεσμική θωράκιση του κράτους σε ευρωπαϊκά πρότυπα και μέσω αυτής να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Οπου «αίσθημα ασφάλειας» δεν είναι μόνο το ζήτημα της αστυνόμευσης με την αυστηρή έννοια, αλλά η γενικότερη αίσθηση πως το κράτος λειτουργεί. Αυτή ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία της άμεσης ενεργοποίησης του «112», ως «ενδιάμεση λύση», παρά τις διαδικαστικές αρρυθμίες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι πολίτες να αισθανθούν τη διαφορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη δομή του κράτους, οριζοντίως.

Με αυτά τα δύο ως αιχμή του δόρατος αναμένεται να ανεβεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, χωρίς βεβαίως να είναι τα μόνα. Η γενική, άλλωστε, φιλοσοφία είναι πως εάν το οικονομικό περιβάλλον γίνει άμεσα πιο φιλικό – από γραφειοκρατία, μείωση φόρων και δυνατότητα επενδύσεων– και ταυτόχρονα υπάρξει η αίσθηση πως «το κράτος λειτουργεί», η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει κερδίσει τα δύο πρώτα μεγάλα στοιχήματα. Εξ ου και η εντολή του πρωθυπουργού προς υπουργεία και κρατικούς φορείς είναι «συνέπεια, ταχύτητα, αποτέλεσμα», που αν λειτουργήσει κατά το πλάνο «θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ατζέντα» όπως το θέτει κυβερνητική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή