Αμεσα αποζημίωση από ΕΛΓΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τόπο της πυρκαγιάς, στην Κεντρική Εύβοια, βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Ολυμπος». Παρόντες ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο νέος περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς και οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας του νομού Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου και Αθανάσιος Ζεμπίλης.

Ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση και αφού ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη μάχη με τις φλόγες, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία για να αποκατασταθούν οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που υπέστησαν στην περιουσία τους και προανήγγειλε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα προχωρήσουν δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη σε περιοχή έξω από το χωριό Μακρυμάλλη στην Κεντρική Εύβοια, για να δει από κοντά τις ζημιές που προκάλεσε την πυρκαγιά. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση «σε όλους να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις» και έδωσε το στίγμα με τη φράση «λίγα λόγια, πολλή δουλειά».

Πριν μεταβεί στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός είχε νωρίς το πρωί της Τετάρτης συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην Κεντρική Εύβοια. Ο υπουργός σε δηλώσεις του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η μάχη που δόθηκε ήταν πολύ σκληρή, ωστόσο «συντονισμένα από όλες τις δυνάμεις: από την Πυροσβεστική, από την Αυτοδιοίκηση, τον δήμο και την Περιφέρεια». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε την «ψυχραιμία και την αποτελεσματικότητα» με την οποία αντιμετωπίστηκε η όλη κατάσταση. «Εκκενώθηκαν, όπως ξέρετε, τέσσερις οικισμοί, αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα. Δεν είχαμε απώλειες σε ανθρώπινη ζωή και ευτυχώς δεν έχουν καταστραφεί σπίτια», κατέληξε.

«Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα, αφού σβήσει η πυρκαγιά, γιατί θέλουμε να συνδράμουμε τους κατοίκους», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά, που βρέθηκε και αυτή με τη σειρά της στον τόπο της τραγωδίας. «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε πως «ευτυχώς» αυτή τη φορά «δεν θρηνήσαμε θύματα και γι’ αυτό οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν αυτή τη μάχη με αυταπάρνηση, προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών». Νωρίτερα και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είχε κάνει παρέμβαση για τις πυρκαγιές στον Υμηττό, που προκάλεσαν φθορές στις εγκαταστάσεις των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής. «Σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά ήταν τέτοιας έκτασης που οδήγησε σε παύση εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος, ενώ είναι άγνωστο πώς και σε πόσο χρόνο θα υπάρξει αποκατάσταση της ομαλότητας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, επαναφέροντας το ζήτημα της δημιουργίας «πάρκου κεραιών» που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή