Το «αίνιγμα» με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Το «αίνιγμα» με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να επηρεάσει –ή ακόμη και να αλλάξει– τα δεδομένα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής; Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο αναμένεται από το φθινόπωρο να απασχολήσει αρκετά τη Χαρ. Τρικούπη, ειδικά από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ακόμη να αναζητεί εσωτερική ισορροπία και μετεκλογικό βηματισμό, στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από τις εθνικές κάλπες.

Το μοναδικό δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ένα: ότι το «πράσινο» συνέδριο πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Και αυτό διότι, εκτός των άλλων, υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες του ΠΑΣΟΚ (τρέχουσες ρυθμίσεις προς πιστωτές αλλά και διάφορες τυπικές οικονομικές υποχρεώσεις όπως ενοικίαση κτιρίων κ.ά.), οι οποίες το υποχρεώνουν να διαθέτει ηγεσία και οργανική στελέχωση, ώστε κάποιος να φέρει την «ευθύνη της υπογραφής» στις εκκρεμότητες αυτές. Σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, το κόμμα είναι καλυμμένο στο συγκεκριμένο πεδίο έως και τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που καθιστά τη διεξαγωγή του συνεδρίου έως τον Δεκέμβριο αναγκαία.

Πέρα όμως από το τυπικό κομμάτι, το ζήτημα που τίθεται είναι αν το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μοχλό εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, που με δεδομένο ότι αποτελεί τη βασική συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ, θα επεκταθούν και στον πολυκομματικό φορέα. Εν ολίγοις, αν θα υπάρξει κάποιο πρόσωπο εκτός της Φώφης Γεννηματά που θα διεκδικήσει την «πράσινη» ηγεσία, κάτι που, αν συμβεί, θα συνιστά φυσικά και ξεκάθαρη αμφισβήτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ σε γενικότερο επίπεδο.

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια τέτοια ένδειξη, ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει βασικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, που αποτελεί τον κύριο διακριτό «πόλο» εντός του Κινήματος, ενώ είχε συγκρουστεί ανοιχτά με την κ. Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ακολούθησε τις εκλογές. Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής, ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, είχε άλλωστε χαρακτηρίσει ασύμβατο προς τις προσδοκίες της παράταξης το ποσοστό της στις εθνικές κάλπες, ενώ είχε τονίσει με νόημα ότι «στις εκλογές φάνηκε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ», παρεκκλίνοντας από τη γραμμή της ηγεσίας, η οποία πάγια διαμηνύει ότι τα κόμματα που συναποτελούν τον ενιαίο φορέα «θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, ώστε το ΚΙΝΑΛ να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Πάντως, από την πλευρά τους, πηγές κοντά στην κ. Γεννηματά τόνιζαν στην «Κ» ότι το συνέδριο αποτελεί επί της ουσίας μια «τυπική καταστατική υποχρέωση», υποβαθμίζοντας την πολιτική του σημασία, ενώ, απαντώντας σε σχετικά σενάρια, απέρριπταν το ενδεχόμενο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να μη διεκδικήσει η ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά να «χρίσει» για τη θέση κάποιο στέλεχος προερχόμενο από τη νέα γενιά του κόμματος.

Σημαντικό ρόλο, σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα, θα παίξει και το διαδικαστικό κομμάτι του συνεδρίου. Τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες θα εκλέγονταν σύνεδροι, πλέον δεν υπάρχουν και, υπό αυτό το πρίσμα, αναζητείται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το βασικότερο, η σύνθεση του… εσωκομματικού εκλογικού σώματος.

Για το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της ηγεσίας είναι το θέμα του συνεδρίου να κλείσει όσο πιο σύντομα και «αναίμακτα» γίνεται, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να αποτελέσει εστία εσωστρέφειας, σε μια περίοδο που οι πιέσεις τις οποίες υφίσταται το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω του ζητήματος του εκλογικού νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή