Η 3η Σεπτεμβρίου στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου

Η 3η Σεπτεμβρίου στο μικροσκόπιο της Κουμουνδούρου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεκτικά παρακολουθούν στην Κουμουνδούρου το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετεκλογικά στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως εντός του 8% που έλαβε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά στις εθνικές εκλογές υπάρχει ένα κρίσιμο ποσοστό, που όχι μόνον αποτελεί εν δυνάμει σύμμαχο του κόμματός τους, αλλά μπορεί να αποτελέσει και τη θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει αυτές τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας ένα «κοινό μέτωπο» έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου θεωρεί πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάλυση έχει ως εξής: Το ΚΙΝΑΛ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «εγκλωβισμένο» στρατηγικά καθώς με μια «δεξιά κυβέρνηση» στο τιμόνι της χώρας είναι αναγκασμένο να ασκεί αντιπολίτευση με πιο «προοδευτικό» πρόσημο, που παρά τις επιμέρους αποχρώσεις του σε τελική ανάλυση θα δημιουργεί ταυτίσεις με τον μεγάλο κορμό της αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια ανάλυση αναφέρει πως, αν το ΚΙΝΑΛ κινηθεί ανάποδα, δηλαδή σε μια λογική συνεργασιών με την κυβέρνηση, έστω τουλάχιστον σε βασικά ζητήματα (βλ. εκλογικό νόμο), τότε ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι απορρόφηση επιπλέον δυνάμεων από το ΚΙΝΑΛ, θα έρθει «πολύ πιο γρήγορα», με αρμόδια πηγή να αναφέρει πως θα είναι «ένα μεγάλο δώρο» που θα οδηγήσει και το τελευταίο κομμάτι της Κεντροαριστεράς στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την παραπάνω ανάλυση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να βιάζονται, θεωρώντας πως ο χρόνος κυλάει υπέρ τους, με την έννοια πως η μελλοντική φθορά της κυβέρνησης ενισχύει πάντα την αξιωματική αντιπολίτευση και ως εκ τούτου η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί προ δύσκολων καταστάσεων. Εξ ου και αρμόδια κομματική πηγή, όταν ρωτήθηκε από την «Κ» εάν υπάρχει σχεδιασμός για κάποιο άμεσο κάλεσμα συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ, απάντησε «όλα στην ώρα τους», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως υπάρχει πλάνο για κάτι τέτοιο, αλλά θα γίνει όταν ο στρατηγικός σχεδιασμός του κόμματος θα κρίνει πως οι ρωγμές στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ρήγματα. Οι εσωτερικές αντιφάσεις άλλωστε στο Κίνημα Αλλαγής είναι γνωστές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη που αφορούσε το ζήτημα του ασύλου, όπου υπήρχαν στελέχη, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που εξέφρασαν ενστάσεις για την κεντρική θέση του κόμματος.

Το πρώτο μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο μετεκλογικό τοπίο θα καταγραφεί στην ημερομηνία-ορόσημο της 3ης Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι πως και τα δύο κόμματα θέλουν να αναδείξουν τη δική τους διαφορετική προσέγγιση στην ιστορική επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν παράμετροι που αν όχι φρενάρουν, τουλάχιστον φιλτράρουν αυτή τη σύνδεση. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η μετεξέλιξη είναι ακόμη υπό αίρεση, θέλει να είναι πολύ προσεκτικός καθώς κάποια αδέξια κίνηση «καπήλευσης» της ημερομηνίας μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η φράση, άλλωστε, «δεν θέλουμε να γίνουμε νέο ΠΑΣΟΚ» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό του κόμματος. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται, πάντως, πως κάποιο στίγμα θα δοθεί, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όταν είχε γράψει επετειακό άρθρο ακόμη και ο κ. Τσίπρας. Μία άλλη πιθανότητα είναι να γίνει κάποια επετειακή κίνηση από τους κεντρογενείς του κόμματος, που θα δείχνει την ιδεολογική συγγένεια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980. Από την άλλη και το ΚΙΝΑΛ βάζει αστερίσκο στην επέτειο. Ο λόγος είναι πως δεν θέλει να εκπέμψει το σήμα πως «επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ», κάτι που θα συνεπάγεται ομολογία αποτυχίας του εγχειρήματος του ΚΙΝΑΛ. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά επισημαίνουν πως στη φετινή 3η Σεπτεμβρίου το μήνυμα θα είναι «ισορροπημένο», δηλαδή αφενός θα τιμηθεί η ιστορία του κόμματος, αφετέρου θα γίνει σαφές πως δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή