Πολιτική θύελλα στην Κύπρο για δημοσίευμα κατά του Ν. Αναστασιάδη

Πολιτική θύελλα στην Κύπρο για δημοσίευμα κατά του Ν. Αναστασιάδη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει στην Κύπρο το δημοσίευμα του Δικτύου Ερευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), το οποίο συνέδεε το πρώην δικηγορικό γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη αλλά και τον ίδιο με το ρωσικό δίκτυο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον πρόεδρο της Κύπρου με το σκάνδαλο “Troika Laundromat”» και ανέφερε ότι το δικηγορικό γραφείο του Κύπριου προέδρου, από το οποίο αποχώρησε όταν ανέλαβε το αξίωμά του, εμφανίζεται να έχει μεσολαβήσει σε περίεργες διαδρομές χρήματος. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αλεξάντερ Αμπράμοφ, ο οποίος έχει λάβει την κυπριακή υπηκοότητα, καθώς και η ρωσική τράπεζα Troik Dialog, που πλέον δεν υπάρχει. Σημειώνεται ότι τα έγγραφα που επικαλείται το δίκτυο δεν παρουσιάζουν περαιτέρω αποδείξεις για το πώς η εταιρεία ή υπάλληλοί της παραβίασαν τον νόμο ή διέπραξαν κάποιο έγκλημα, αλλά από αυτά προκύπτουν συνδιαλλαγές που προκαλούν ερωτήματα.

Η αναπαραγωγή του δημοσιεύματος από μερίδα κυπριακών μέσων ενημέρωσης και η κίνηση του ΑΚΕΛ να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οδήγησε στη διάψευσή του από το προεδρικό και το δικηγορικό γραφείο Νίκου Χρ. Αναστασιάδη, κάνοντας λόγο για λιβελογράφημα. «Τα όσα αναφέρονται ως “ευρήματα” υπήρξαν αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης από τις αρμόδιες ερευνητικές και ανακριτικές αρχές πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ (FinCEN), και εις ουδεμία περίπτωση είτε το όνομα του προέδρου είτε του πρώην δικηγορικού γραφείου του δεν ευρέθη υπό διερεύνηση ως εμπλεκόμενο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο για φίμωση της δημοσιογραφίας «με απειλές» και άσκησε κριτική στην προσπάθεια του προεδρικού γραφείου να περάσει το μήνυμα ότι το δημοσίευμα στοχεύει να χτυπήσει πολιτικά τον Αναστασιάδη, αφήνοντας ασχολίαστο πως «από δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του προέδρου δυσφημείται η Κυπριακή Δημοκρατία». Το προεδρικό ανταπάντησε, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για υποκρισία του ΑΚΕΛ, καθώς, όπως είπε, καλεί τον κ. Αναστασιάδη «να δώσει εξηγήσεις για ένα ανώνυμο συκοφαντικό δημοσίευμα, που καταλογίζει στον πρόεδρο δραστηριότητες του κ. Αμπράμοφ, τον οποίο όμως είχε πολιτογραφήσει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή