Τσαβούσογλου: Το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται εν πλω

Τσαβούσογλου: Το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται εν πλω

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνει την κινητικότητά της η Αγκυρα, καθώς χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» είναι έτοιμο να πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του Τούρκου ΥΠΕΞ προέκυψε έπειτα από διαδικτυακό διάλογο με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος άσκησε για μία ακόμη φορά σκληρή αντιπολίτευση στην τουρκική κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για «απουσία» από την ευρύτερη περιοχή. «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου προφανώς νομίζει πως το “Φατίχ”, το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός”, που προστατεύουν τα δικά μας δικαιώματα και της ΤΔΒΚ, είναι ελληνικά πλοία», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας στον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, προσθέτοντας ακόμα την είδηση πως «και το τέταρτο πλοίο μας “Ορούτς Ρέις” είναι εν πλω». Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε δε πως «είμαστε έτοιμοι να ενημερώσουμε για το θέμα τον κ. γενικό πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος για την εθνική υπόθεσή μας στο Κυπριακό».

Η κίνηση της Αγκυρας δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα, καθώς αποτελεί ουσιαστικά το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κλιμάκωσης με στόχο τον –όσο το δυνατόν– μεγαλύτερο «εναγκαλισμό» της Κυπριακής Δημοκρατίας από θαλάσσης. Οπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «Κ» από τις 28 Ιουλίου, η κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) είχε ζητήσει τη συνδρομή του τουρκικού ναυτικού για έρευνες σε περιοχή στα νότια του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και ως εκ τούτου η «κάθοδος» του «Ορούτς Ρέις» ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Ο χρόνος, ωστόσο, κατά τον οποίο ήρθε η δήλωση Τσαβούσογλου για τη νέα αποστολή του «Ορούτς Ρέις» δείχνει πως η Τουρκία θέλει άμεσα να ενισχύσει το στίγμα της στην περιοχή. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την εικασία πως το «Ορούτς Ρέις» μπορεί να βγει σε αποστολή τον Σεπτέμβριο και όχι αμέσως μετά τη θρησκευτική εορτή των θυσιών της γείτονος –Ιντ αλ-Αντχά–, που τελείωσε στις 15 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό στίγμα στην περιοχή δίνουν ήδη το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και τα δύο πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Το παζλ της τουρκικής παρουσίας συμπληρώνεται με τις διαδοχικές NAVTEX που έχουν ήδη εκδοθεί από την περασμένη Παρασκευή και έχουν προαναγγείλει ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις με πυρά στην περιοχή όπου ήδη διεξάγονται γεωτρήσεις από το «Φατίχ». Ανεξαρτήτως του αν τα γυμνάσια που προαναγγέλλονται διεξάγονται ή όχι, η στρατηγική της Αγκυρας είναι πλέον σαφής: θέλει με κάθε τρόπο να καταδείξει σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και στον διεθνή παράγοντα, πως δεν είναι μόνοι τους στο πόκερ που παίζεται στην περιοχή.

Η Αθήνα, όπως προειπώθηκε, δεν αιφνιδιάστηκε από την αποστολή του τέταρτου τουρκικού πλοίου. Μέχρι χθες αργά το απόγευμα, μάλιστα, διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το «Ορούτς Ρέις» δεν είχε εκπλεύσει ακόμη, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα πότε θα αποφασίσουν οι Τούρκοι να το βγάλουν προς τα στενά των Δαρδανελλίων. Το γεγονός πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά η Τουρκία «περικυκλώνει» την Κυπριακή Δημοκρατία σημαίνει πως υπάρχει «οδικός χάρτης». Αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά προχωρεί σε αναπροσαρμογές σε διπλωματικό επίπεδο, όπου ρίχνει το βάρος. Η πρόσφατη κοινή απόφαση των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου για σύσταση Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας, όπου στρατιωτικοί και των τριών κλάδων θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Εξωτερικών, αποτυπώνει τη νέα φιλοσοφία που διέπει την Αθήνα και σε τελική ανάλυση την ετοιμότητα που προτίθεται να έχει. Από εκεί και πέρα, Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν με άμεσο ενδιαφέρον από Σεπτέμβριο τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όταν και θα εξαχθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο έναντι της Τουρκίας, που θα επηρεάσει άμεσα και την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή