Συναγερμός στην Αθήνα για το τάνκερ

Συναγερμός στην Αθήνα για το τάνκερ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό στις ελληνικές αρχές έχουν σημάνει οι πληροφορίες ναυλομεσιτικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που επιζητούν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και τη Συρία, ενδέχεται να ετοιμάζεται να μεταφέρει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο σε περιοχή κοντά στην Ελλάδα και πιθανότατα στα ανοικτά της Καλαμάτας.

Aν και η μεταφορά του φορτίου, δηλαδή των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που φέρει, από πλοίο σε πλοίο (ship to ship ή STS operation) μπορεί καιρού επιτρέποντος να γίνει και στην ανοικτή θάλασσα, το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να γίνει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων προκαλεί σοβαρές διπλωματικές ανησυχίες.

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1», που μετονομάστηκε σε «Adrian Darya 1», βρισκόταν αργά χθες το βράδυ σε ρότα προς το λιμάνι της Καλαμάτας, κάτι που έχει αναφερθεί και στα διεθνή ΜΜΕ. Με βάση την ταχύτητα του πλοίου και τη θέση του οι ειδικοί εκτιμούν πως θα φτάσει στα ανοικτά της Καλαμάτας, προορισμός που δίδεται και από τo AIS του πλοίου σύμφωνα με το Marinetraffic, την Κυριακή. Στην παρούσα φάση ναυλομεσιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως ειδικευμένη σε τέτοιες μεταφορές εταιρεία έχει αναλάβει το έργο και αναζητεί και πλοίο για τη μεταφορά, χωρίς να ξεκαθαρίζουν όμως ούτε την ιδιοκτησία του πλοίου ούτε τον πιθανό προορισμό του φορτίου.

Δηλώσεις Πλακιωτάκη

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν το «Adrian Darya 1», το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ, να έχει ως πιθανό προορισμό το λιμάνι της Καλαμάτας, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τo ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων και βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά».

Την προοπτική να καταπλεύσει σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή και λιμάνι το εν λόγω δεξαμενόπλοιο σχολίασε άλλωστε και εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να τροφοδοτήσει ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες. Επισημάνθηκε μάλιστα πως οι εταιρείες και οι ναυτικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χορήγησης βοήθειας σε τέτοια πλοία θα μπορούσε να θεωρηθεί παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που θα είχε συνέπειες. Η παροχή ή η απόπειρα παροχής στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται από την αμερικανική νομοθεσία έγκλημα και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση 20 ετών ή ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκληθεί θάνατος. Ο Αμερικανός διπλωμάτης γνωστοποίησε πως αυτές οι θέσεις των ΗΠΑ έχουν μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου στο πλαίσιο των αμερικανικών προειδοποιήσεων κατά της διευκόλυνσης του συγκεκριμένου πλοίου.

Οι Αρχές του Γιβραλτάρ επέτρεψαν τον απόπλου του χωρητικότητας 300,600 dwt δεξαμενόπλοιου (VLCC), απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στον μηδενισμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανική κτήση, ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δεν δεσμεύουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πλοίο βρισκόταν από τις 4 Ιουλίου ακινητοποιημένο στα Στενά του Γιβραλτάρ, σε μια εξέλιξη που δοκιμάζει τις σχέσεις Βρετανίας – Ιράν, αφού οδήγησε την Τεχεράνη να δεσμεύσει, ως αντίποινα, επικαλούμενη πάντως ναυτικές παραβάσεις, το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο «Stena Impero» στα Στενά του Ορμούζ. Το Γιβραλτάρ επέτρεψε τον απόπλου του «Adrian Darya 1» την περασμένη Πέμπτη. Μια ημέρα αργότερα όμως έφθασε στο Γιβραλτάρ νέο αίτημα των ΗΠΑ για νέα δέσμευση του VLCC, το οποίο μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή