Aνησυχία ΗΠΑ για τη δράση «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ Κύπρου

Aνησυχία ΗΠΑ για τη δράση «Γιαβούζ» στην ΑΟΖ Κύπρου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ζητώντας από την τουρκική πλευρά να απομακρύνει άμεσα το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα ανοικτά της Καρπασίας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων», προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ”, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε μάλιστα λόγο για «προκλητικό βήμα που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», προσθέτοντας πως «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα» καθώς «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή». Τέλος, κατέληξε λέγοντας πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων». 

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου να κάνει λόγο για ενίσχυση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Μας ενισχύει σίγουρα η επισήμανση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξουσία να αποφασίζει για γεωτρητικές εργασίες, όπως επίσης ενισχύει την Κύπρο η έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει το συγκεκριμένο σκάφος από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου», ανέφερε συγκεκριμένα. Υπενθυμίζεται πως το «Γιαβούζ» έχει αρχίσει γεωτρήσεις στα ανοικτά της Καρπασίας από τις 6 Αυγούστου, αφού νωρίτερα ο κόλπος της Αμμοχώστου έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) και υπήρχε εικασία για ανακάλυψη φυσικού αερίου. Η παρέμβαση των ΗΠΑ κρίνεται βαρύνουσα καθώς «έβαλε παύση» σε μια περίοδο χάριτος από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στον κ. Ερντογάν μετά το «πάγωμα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που έφερε η απόκτηση των S-400.

Την ίδια ώρα, η είδηση που έδωσε προχθές ο κ. Τσαβούσογλου για εκκίνηση του «Ορούτς Ρέις» προς την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Μέχρι και χθες το πλοίο δεν είχε ξεκινήσει την πορεία του, με διπλωματικές πηγές της Αθήνας να εκφράζουν μάλιστα αμφιβολίες για το αν θα γίνει κάτι τέτοιο το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η τοποθέτηση Τσαβούσογλου έγινε στο πλαίσιο της απώθησης της σκληρής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως το πλοίο είναι «εν πλω», κάτι που δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την τουρκική κινητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή