Στα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ

Στα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική μιας συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθούν αμφότεροι για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα έχει μορφή τεχνικής παράτασης για ένα χρόνο και αναμένεται να επισφραγιστεί με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικο Πομπέο στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, συζητήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης  –παρουσία του Τζέφρεϊ Πάιατ– με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η προερχόμενη από τις τάξεις των Δημοκρατικών Νίτα Λάουεϊ έχει σημαντικό λόγο στο πού πηγαίνουν τα χρήματα του αμερικανικού προϋπολογισμού και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συζήτηση έγινε χθες και για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία λήγει τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής, οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Παρότι η χθεσινή συζήτηση δεν επεκτάθηκε σε τεχνικά ζητήματα, η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα έχει τεχνική μορφή, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει σε αυτή τη φάση τη μεταβατική ανανέωση για ένα έτος, προκειμένου να έχει χρόνο να συζητήσει μια μεγαλύτερη συμφωνία και τα ανταλλάγματα που μπορεί να διεκδικήσει από την αμερικανική πλευρά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός είναι η ανανέωση της συμφωνίας για ένα χρόνο (με κάποιες προσθήκες στη σημερινή συμφωνία) να επισφραγιστεί με την έλευση του κ. Πομπέο στην Αθήνα, η οποία είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη μέχρι τον Δεκέμβριο για την επόμενη φάση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και επιδιώκεται να συμπέσει με τις υπογραφές για τη συμφωνία. Στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου η κ. Λάουεϊ φέρεται να εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τάιμινγκ είναι πρόσφορο για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πάιατ φέρεται να συμφώνησε ότι είναι καλές οι προοπτικές για μια τέτοια συνάντηση με αφορμή και την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία γύρω από την οποία δεν αποκλείεται να προκύψει ένα τέτοιο ραντεβού.

Δύο βασικά μηνύματα

Το θετικό μομέντουμ που διαμόρφωσε η εκλογή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου, και αντανακλάται στις ευνοϊκές αντιδράσεις των αγορών, και το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτελεί φορέα σταθερότητας στον ευρωπαϊκό Νότο είναι δύο από τα βασικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, που εγκαινιάζει τον κύκλο ευρωπαϊκών επαφών υψηλού επιπέδου του πρωθυπουργού. Πρωταρχική στόχευση είναι η εμπέδωση της εικόνας ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια «προβληματική» χώρα στην Ευρώπη, αλλά μια χώρα που είναι έτοιμη να αναλάβει και να στηρίξει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (μεταξύ των οποίων, την πράσινη ατζέντα Μακρόν, αλλά και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας). Για τον κ. Μητσοτάκη η αποκατάσταση της αξιοπιστίας προηγείται, αλλά ταυτόχρονα στρώνει το χαλί της συζήτησης για τα πλεονάσματα, εξ ου και θα επαναλάβει τις διαβεβαιώσεις ότι οι στόχοι για το 2019 και το 2020 θα διατηρηθούν, αλλά ότι το 2021 η νέα πραγματικότητα που θα έχουν διαμορφώσει οι μεταρρυθμίσεις, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και το θετικό κλίμα στην ελληνική οικονομία θα επιτρέψουν μια «συμφωνία για την ενίσχυση της ανάπτυξης» στην Ελλάδα που συμφέρει και τους εταίρους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή