«Οχι» Αθήνας σε διευκολύνσεις στο ιρανικό τάνκερ

«Οχι» Αθήνας σε διευκολύνσεις στο ιρανικό τάνκερ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλά επιδιώκει να κρατήσει η κυβέρνηση τη «σκόνη» που έχει σηκωθεί με αφορμή το ιρανικό πλοίο «Adrian Darya 1» και την υποτιθέμενη πρόθεσή του να πλεύσει προς την Καλαμάτα, καθώς αρμόδιες πηγές σημείωναν στην «Κ» ότι τέτοιο αίτημα δεν έχει υποβληθεί ούτε θα υποβληθεί, την ώρα που η Αθήνα δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε έναν διπλωματικό πόλεμο που εμπλέκει πολλούς παίκτες, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τα όρια των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι του Ιράν, αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει διευκολύνσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση, όμως, είναι ότι πλοίο δεν θα υποβάλει σχετικό αίτημα, το οποίο, εξάλλου, δεν προκύπτει από άλλες πληροφορίες, πέραν των διεθνών μέσων παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας όπως το Marine Traffic. Ομως, το πλοίο, το οποίο βρισκόταν χθες στην Αλγερία, δεν έχει δώσει σήμα κατάπλου στις ελληνικές αρχές, ενώ είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις λιμενικές υποδομές της Καλαμάτας.

Αρμόδιες πηγές επιμένουν μάλιστα ότι είναι δυσανάλογα μεγάλος ο θόρυβος για ένα ζήτημα που δεν έχει καν προκύψει, καθώς δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από το Ιράν, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν προκύπτει η πιθανότητα προσέγγισης της Καλαμάτας. Την ίδια ώρα, και ενώ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ότι το ΥΠΕΞ «παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το τάνκερ ιρανικών συμφερόντων και βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά», σημειώνεται ότι μπορεί να μην ισχύουν ευρωπαϊκές κυρώσεις για την εξαγωγή ιρανικού πετρελαίου, ωστόσο υπάρχουν σε ισχύ κυρώσεις της Ε.Ε. για παραδόσεις πετρελαίου και άλλου υλικού στη Συρία.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραδέχθηκε ότι οι Αμερικανοί πιέζουν να μην προσφερθούν διευκολύνσεις στο πλοίο, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «θα αναλάβουν κάθε δράση προκειμένου να εμποδίσουν το δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία». Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχτεί συγκεκριμένα αιτήματα από τις αμερικανικές Αρχές να μη συμμετέχει σε οποιαδήποτε διευκόλυνση στο «Adrian Darya 1», ενώ επανέλαβε ότι το γεγονός ότι το πλοίο έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, «δεν σημαίνει τίποτα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει». «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές στην Αθήνα εκπέμπουν σαφώς το μήνυμα ότι το πλοίο θα ήταν καλύτερα να μην έρθει. Και παρότι την ίδια ώρα αρνούνταν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, φαίνεται ότι στο απευκταίο σενάριο, θα ακολουθείτο διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν του Γιβραλτάρ. Υπενθυμίζεται ότι κατασχέθηκε στα εγχώρια ύδατα από το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό τον περασμένο Ιούλιο επειδή μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία και εντέλει απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα επιχειρούσε να ξεφορτώσει μέρος του φορτίου του σε ελληνικά χωρικά ύδατα και η μεταφόρτωση φαίνεται να ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου για να μπορεί η Τεχεράνη να πουλήσει το αργό πετρέλαιο, η αξία του οποίου εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κατευθύνεται σε διεθνή ύδατα για μεταφόρτωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή