Πρόσωπα υψηλού κύρους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πρόσωπα υψηλού κύρους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταξιωμένοι επιστήμονες αποτελούν την επιλογή της κυβέρνησης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, προτείνει για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού –από την οποία απομακρύνθηκε προσφάτως η Βασιλική Θάνου– τον Ιωάννη Λιανό, καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ο στόχος, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι «να αποκατασταθούν η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της αρχής».

Για τη θέση της αντιπροέδρου προτείνεται η διδάκτωρ Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην ανεξάρτητη αρχή, ενώ και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών η καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού Μαρία Ιωαννίδου και η ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ενωσης, Μαρία-Ιωάννα Ράντου. «Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση, σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως οι επιλογές επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσωπική του δέσμευση «να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της», συνδέοντάς το μάλιστα με το brain drain της τελευταίας δεκαετίας.

Πρόσωπα υψηλού κύρους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού-1

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική στις επιλογές του παρέπεμψε στα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών «ως την απόδειξη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας». Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «νέο θεσμικό ατόπημα». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αφενός «η νομολογία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων αρχών» και αφετέρου «η υπόθεση της παύσης των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίκειται η συζήτηση της αίτησης αναστολής στις 30 Αυγούστου». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει πως η οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών «συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση». Καταλήγοντας, δε, καλεί τη Ν.Δ. να συμμετάσχει στον διάλογο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Ν.Δ. απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση στους ίδιους υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας «ένδειξη αμετροέπειας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να μέμφεται την κυβέρνηση της Ν.Δ. για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού», καθώς οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης «εγγυώνται την αναβάθμιση και την ακεραιότητα της επιτροπής», ενώ «αποκαθίσταται η αμεροληψία της Αρχής, που είχε πληγεί βάναυσα».

Απέρριψε το ΣτΕ την αίτηση Θάνου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της κ. Βασιλικής Θάνου και της κ. Αννας Νάκου να παραμείνουν στις θέσεις τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι κυρίες Θάνου και Νάκου είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητούσαν να «παγώσει» η διαπιστωτική πράξη έκπτωσής τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου που κατείχαν αντιστοίχως. Το ΣτΕ με απόφαση του προεδρεύοντος του θερινού τμήματος, αντιπροέδρου κ. Μιχάλη Πικραμένου απέρριψε την αίτηση. Οι κυρίες Θάνου και Νάκου έχουν καταθέσει επιπλέον αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, ενώ έχουν υποβάλει και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσής τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν πως η θέσπιση του ασυμβίβαστου εμφανίζει σωρεία παραβάσεων τόσο της κοινοτικής όσο και της εθνικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή